Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partier sluter upp bakom FP-utspel

Annons

Den privata vårdbranschen kritiserar i dag FP-ledaren Jan Björklunds utspel om krav på riskkapitalbolag för att de ska få äga vårdbolag.

Men flera partier är överens om att nya krav behövs.

Vi är ärligt, uppriktigt förvånade, säger Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius. Det förefaller som det inte finns någon analys och att det handlar om att man vill tillfredsställa en orolig opinion, fortsätter han.

Det finns en ägarprövningsutredning som tittar på frågan.

Vad finns det för skäl att förekomma den utredningen? frågar sig Tenelius.

Folkpartiets partistyrelse har inte föreslagit att riskkapitalbolag ska förbjudas inom vården. Däremot har man föreslagit att man ska ställa samma krav på långsiktigt ägande, på samma sätt som det nu finns en sexpartiöverenskommelse när det gäller skolan.

I verkligheten utesluter det alla de riskkapitalbolag som är kortsiktiga i sin ägaridé, säger Björklund till TT.

Han är positiv till privata bolag i vården, men han anser att en reglering skulle ha gjorts redan när sektorn började privatiseras på 90-talet.

Att riskkapitalbolagens agerande inom vård- och omsorg är en fråga som skulle kunna bli en het valfråga, illustreras av att alla partier nu mer eller mindre ifrågasätter deras närvaro inom detta område. Även Moderaterna har, bland annat genom finansminister Anders Borg, uttalat sig kritiskt. Gruppledaren i riksdagen Anna Kinberg Batra säger nu till TT att riskkapitalbolag är "olämpliga som ägare till denna typ av bolag".

Moderaterna vill att den sittande Ägarprövningsutredningen ska få tilläggsdirektiv att titta på hur bolag inom välfärdssektorn som inte "präglas av varaktighet, till exempel riskkapitalbolag, kan begränsas", säger Kinberg Batra i en skriftlig kommentar till TT.

Hur man ska gå till väga med de nya kraven har Folkpartiet inte tagit ställning till. Ett förslag är att låta den nya statliga myndigheten Inspektionen för vård och omsorg ge tillstånd till bolag som vill etablera sig i vården. Det vore något helt nytt.

Ja, absolut, det skulle vara på samma sätt som vi har inom skolans område. En annan modell är att kommuner och landsting åläggs att ställa den här typen av krav vid sina upphandlingar, säger Björklund. Det är absolut ett alternativ man kan pröva. Jag ser fram emot en bredare diskussion om detta, säger Lena Hallengren (S), som är vice ordförande i socialutskottet.

Socialdemokraterna välkomnar Folkpartiets utspel.

Det är ett intressant utspel de gör och det stämmer väl överens med den hållning vi har, säger Hallengren. Vi har inte krävt förbud mot riskkapitalbolag, men vi behöver en reglering så att man får garantier för ett långsiktigt åtagande. Att ställa krav på långsiktighet är oerhört väsentligt.

Ägandet är inte det mest väsentliga, säger också Vårdförbundets vice ordförande Pia Arndorff till fackets tidning Vårdfokus.

Det viktigaste är att ställa höga krav på kvaliteten, oavsett om vården drivs offentligt eller privat, säger Arndorff.

Mer läsning

Annons