Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parterna överens – här är handslaget som ska ge sjuksköterskor betald specialistutbildning

Med ett handslag har Vårdförbundet och politikerna inom majoriteten i Landstinget Västernorrland kommit överens om att börja införa Akademisk specialisttjänstgöring (AST) för sjuksköterskor.

Annons

Bristen på sjuksköterskor är akut i såväl Landstinget Västernorrland som i många andra delar av landet. Ett av de starkaste kraven från Vårdförbundet i länet är att landstinget ska erbjuda specialistutbildning med full lön för sina sjuksköterskor och nu har politikena sagt ja.

Tidigare artikel: Vill införa betald specialistutbildning för sjuksköterskor: "En tilltalande modell"

– Vi har tagit varandra i hand på att vi tillsammans ska jobba för att få till AST-tjänster i Landstinget Västernorrland. Det pågår ett utvecklingsarbete och det ska fortsätta och vi hoppas att det ganska snart ska landa i AST-tjänster, säger Ewa Back (S), Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Hon berättar att man i ett första steg kommer att starta projektet i liten skala.

Läs också: Stafettkostnader slår nya rekord i Landstinget Västernorrland: "Det är väldigt allvarligt"

– Det gäller att även kunna finansiera det här, men slår det här väl ut så hoppas jag givetvis på en fortsättning och en utveckling av projektet, säger Ewa Back.

Hon har inga detaljer om när de första sjuksköterskorna kan få sina AST-tjänster eller hur mycket satsningen beräknas kosta.

Läs också: Bättre villkor ska öppna Norrlandsfönstret för sjuksköterskor till ortopeden i Sundsvall

Med tanke på att flera andra landsting och regioner redan erbjuder det här, har ni som landsting något val?

– Det vet jag inte. Man har väl alltid ett val och kan göra olika saker för att öka attraktiviteten, men i samtal med Vårdförbundet har vi kommit fram till att det här är en av de saker som vi tycker är viktiga, säger Ewa Back.

Annons