Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parlamentet återinsätter inte Zelaya

Annons

En majoritet i Honduras parlament röstade på onsdagen mot att återinsätta den avsatte presidenten Manuel Zelaya fram till hans mandatperiod går ut i januari.

Det stänger dörren ytterligare för Zelayas möjlighet att återta makten sedan han i månader befunnit sig på Brasiliens ambassad.

Med en enkel majoritet röstade 65 av de 128 parlamentsledamöterna efter en sex timmar lång debatt mot att Zelaya återinsätts på presidentposten. Endast nio ledamöter röstade för hans återkomst.

Omröstningen kommer efter påtryckningar att lösa den fem månader långa politiska krisen i landet och efter att regeringar i Latinamerika varnat för att de inte skulle återuppta de brutna förbindelserna om inte Zelaya återinsattes.

Omröstningen satte dock punkt för det av USA förhandlade avtalet mellan Zelaya och interimsledare Roberto Micheletti som tog över efter kuppen.

Micheletti, som avgick kort före valet, sade att Zelaya var "historia".

Zelaya led nederlaget på grund av splittring i hans Liberala parti, som har majoritet i kongressen men är djupt splittrade över att han svängt mot vänster under inflytande av Venezuelas president Hugo Chávez.