Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkinsonboxningen slår sina första slag i Härnösand

Under onsdagskvällen startade Öbacka Boxningsklubb i Härnösand stadens första boxningspass för Parkinsonsjuka, ett initiativ, som kom via Urban Nilsson från Härnösands Parkinsonförening, har legat i startgroparna det senaste året och på onsdagspasset kom äntligen "PD-Box" igång på Landgrenshallen.

"Vi är väldigt glada och stolta över att numera kunna erbjuda denna träningen för Parkinsonföreningens medlemmar i Härnösand" säger Öbackas huvudtränare, Linus Gustafsson, som själv höll i föreningens första pass. "Det känns stort, under min tid i boxningen så har jag aldrig genomfört en träning som har känts lika viktig som denna" fortsätter Gustafsson som haft löpande kontakt med Parkinsonföreningen i staden.

Gustafsson kommenterar: "Det var vår tränare Wyndham Walters som först förmedlade kontakten för snart ett år sedan, och vi har under denna tiden hämtat mycket information och inspiration från Narva boxningsklubb som var initiativtagare till PD-boxningen i Sverige."

Huvudsymtomen vid Parkinson är förknippade med rörelseförmågan. I tidigt skede uppträder symtomen vanligen ensidigt för att något år efter symtomdebuten omfatta båda kroppshalvorna. Detta gör att boxningen, som arbetar mycket med rörelser av hela kroppen och att träna på koordinationsförmågan, har visat sig effektivt och kan lindra symptomen i sjukdomen samt hålla den i schack.

Linus Gustafsson avslutar: "Vi på Öbacka boxningsklubb har höga förhoppningar om att bli en språngbräda in i ett friskare liv för parkinsonsjuka. Det är vår dröm, vision och mål. Vi är väldigt tacksamma över att få chansen att lära ut boxningen till parkinsonföreningen i Härnösand och visa vilka positiva effekter denna typen av träning har."

"PD-Box" tränar onsdagar klockan 17.30 på Landgrenshallen i Härnösand.

*Källa Parkinsonsymptom: www.neuro.se

Evelina Andersson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel