Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Pärkällarn"" har fått nytt spåntak

En majmorgon när morgondimman motvilligt lättade över Sörleviken och älvorna dansade på den plöjda åkern, samlades några vänner för en angelägen uppgift. Nu var det dags att byta spåntak på ”pärkällarn”.

Såväl gamla kunskaper dammades av (via nätet ) som gammalt takspån, som fanns i ett förråd. Tak och spån mättes. Joje von Boisman spikade ett underlag på taket av gamla bräder (återvinning). Takspånen sågades i rätta längder och blöttes av Ulrika Ölund. De var så spröda av ålder. Varje takspån behandlades varsamt, när dess fiberriktning bestämdes. Spånen läggs så regnvatten rinner av och fuktskador elimineras. De lades omlott i exakta mått både på längden och tvären. Även spikhuvudena doldes. Hammarslagen på de blanka trådspikarna ekade i dalen och ackompanjerades av en våryr gransångare.

Efter ett par dagars trevlig samvaro, gott samarbete och pauser med Ulrikas goda ”doppa” hade ”pärkällarn” ett nytt spåntak. Om ett halvt sekel står andra här och gläds över att ha lagt ett spåntak, tror Ulla Dahlin.

Ulla Dahlin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel