Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paret Skarsgård filmar Dagermanbok

Annons

Nu ska Stig Dagermans klassiska reportagebok "Tysk höst" bli film och tv-serie.

Bakom projektet ligger paret Stellan och Megan Skarsgård.

Stellan Skarsgård är känd som en av Sveriges internationellt mest framgångsrika skådespelare de senaste årtiondena. Men nu tar han även på sig producentrollen. Tillsammans med frun Megan ska han se till att en av efterkrigstidens mest kända svenska böcker blir film.

Megan Skarsgård driver det hela genom sitt produktionsbolag Viken. Hon skriver manuset och maken Stellan kommer att vara en av producenterna.

Det är en fantastisk bok, säger han till TT.

Stilbildande bok

Boken publicerades 1947 och bestod av en samling reportage som Stig Dagerman hade skrivit för Expressen. Dagerman skildrade livet för de människor som bodde i ruinerna av det efter andra världskriget sönderbombade Tyskland. Boken har blivit stilbildande och har kallats en av de främsta reportageböcker som har skrivits.

Stellan ger mig alltid svenska böcker att läsa, säger Megan Skarsgård till TT. När jag läste "Tysk höst" kände jag hur Dagerman skapade en känsla bara genom att helt enkelt berätta fakta. Och det slog mig hur intressant och nyanserat detta var.

Intim skildring

Megan Skarsgård tog kontakt med Dagermans dotter Lo och fick köpa film- och tv-rättigheterna till boken. Nu jobbar Megan med manuset. Men hur gör man en reportagebok till spelfilm?

Det som är intressant är den intima skildringen av människorna. Och Stig kommer att finnas med i den, jag kommer att skriva manuset med Stig som berättaren.

Medan Megan nu arbetar med manuset och Stellan filmar i London i Kenneth Branaghs "Askungen" jobbar de båda också med att leta finansiärer och regissör. Det är tänkt att "Tysk höst" ska bli både film och tv-serie.

Jag älskar tv, säger Megan, som berättar att projektet ska vara engelskspråkigt. Lo vill att pappans verk ska nå ut mer internationellt.

Mer läsning

Annons