Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paradisbadet om tafsandet: "Tyvärr ser vi en stor ökning"

/
  • Senast den 12 december inträffade den senast kända incidenten där killar ofredar tjejer i Paradiset.
  • Det har hänt flera gånger det senaste halvåret att unga flickor blivit antastade i Paradisets åkattraktion Magic Eye.
  • Mikael Westman, säkerhetsansvarig på Paradiset.

Pojkar som tafsar på flickor är ett stort problem inte bara ute i Europa och på stora festivaler.
Det förekommer även på Paradiset i Örnsköldsvik.
– Tyvärr ser vi en stor ökning, säger Mikael Westman, säkerhetsansvarig på Paradiset.

Annons

Den 30 december förra året inträffade en incident på Paradiset.

Enligt anmälan som upprättades var det ett stort pojkgäng som höll fast flera unga tjejer i en av anläggningens vattenrutschkanor.

Läs mer: Så skärper Paradisbadet säkerheten efter rutschkanetafsandet

En flicka uppgav att hon blivit tafsad på bröstet.

Flickorna som utsattes är i spannet 13-15 år, och fyra av dem har vittnat om att det hände i Magic Eye, den takade rutschkanan som är nära 200 meter lång.

– Det är främst i Magic Eye som det här har hänt, men det har förekommit att flickor blivit mer eller mindre anfallna även i bubbelpooler och på andra ställen i Paradiset, säger Mikael Westman.

Vittnesmål om det som hände den 30 december säger att pojkgänget ska ha hållit fast flickornas badringar. Flickorna har sagt ifrån, men inte kunnat se pojkarna då det varit mörkt i rutschkanan.

– Jag känner inte till exakt vilka som har utsatt flickor för det här, som rimligen måste vara brottsligt, säger Mikael Westman.

Läs också: Tafs och bråk på krogen

Han säger också:

– Det är ingen hemlighet att det är en viss grupp pojkar som verkar tro sig ha rätt att bete sig på det här viset. De rör sig i grupperingar och går till väga ungefär på samma sätt varje gång.

Hur gör de?

– De låter några åka före, och sedan åker de ikapp och börjar tafsa. Tillvägagångssättet gäller inte bara hos oss, det går till så här på andra anläggningar också.

– Det är inte många som beter sig illa, men det ska inte vara någon som gör det. Vi har planerat möten med polisen och kommunen för att få ett slut på det.

Vad kan göras i anläggningen för att förhindra att unga flickor råkar illa ut?

– Vi försöker vara vaksamma och vi har skrivit ut rutiner för vad som gäller. Spårar det ur så kan vi stänga Magic Eye – eller i värsta fall samtliga banor.

– När det sker något som vi anser vara allvarligt så ska vi tillkalla polis. Nu håller vi på att ta fram information på sju språk, som ska finnas i receptionen.

Bara ett par veckor in på det nya året var det dags för nästa incident på Paradiset.

En man var med sin dotter på badet för att fira hennes födelsedag. Dottern hade med sig ett tiotal kompisar på badet, och de flesta av flickorna kommer att minnas besöket lång tid.

– Tjejerna blev ofredade av ett grabbgäng på mellan tio och tolv personer, berättar pappan.

Vad hände?

– De blev ofredade i den mörkaste delen Magic Eye. Några killar åkte före tjejerna, sedan stannade killarna så att tjejerna inte heller kom fram. Och bakifrån kom ett annat gäng killar.

Vad hände?

– Många av tjejerna blev såklart jävligt rädda på riktigt. Det var ju både mörkt och trångt när killarna kom och trängdes.

– En av tjejerna sa att hon inte ville dö, hon var ju bara tio år gammal.

Pappan blev upprörd över det som hände. Han tog kontakt med både en av killarna i det gäng som ofredat tjejerna – och han pratade med personalen i Paradiset.

– En av flickorna blev sparkad i ansiktet av någon i tumultet i Magic Eye. Efter det som hänt undrade tjejerna om de kunde få åka hem eftersom de inte längre hade lust att vara kvar.

Den händelsen har inte Mikael Westman hört talas om.

– Har det hänt så har det hänt. Jag ska undersöka saken. Vi måste få ett slut på det. De senaste månaderna har det varit stor ökning. Vi har haft någon grej varje månad.

Läs också: Det finns grader i det helvete som stavas hederskultur

■■ Vill du ha senaste nytt direkt i din mobil? Ladda ner Allehandas app till Iphone eller Android.

Annons