Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Par omkom i förgiftningsolycka

En 82-årig man och en 74-årig kvinna omkom natten mot tisdagen i vad som tros vara en förgiftningsolycka i Ånge kommun. Paret saknade ström efter stormen Ivar och hade ett bensindrivet elverk inne i huset som saknad ventilation.

Annons

Elverket tros ha gått hela natten och lett till att paret dött av koloxidförgiftning.

Det finns inga tveksamheter om hur det har gått till. Det är en tragisk olycka, säger Börje Öhman, informationschef på polismyndigheten i Västernorrlands län, till TT.

Det var bekanta till paret som larmade polisen när de passerade huset och inte lyckades få kontakt. Paret hade lånat det bensindrivna elverket under gårdagen.

Det kan innebära att de inte riktigt var bekanta med faran i att köra det här inomhus. De har gått och lagt sig i god tro och sedan vaknade de inte mer, säger Börje Öhman.

Upplivningsförsök med hjärt- och lungräddning från personer på plats och i senare skede från ambulanspersonalen hjälpte inte. Paret avled någon gång under natten.

Kropparna ska obduceras för att fastställa dödsorsaken.

Lars-Gunnar Strandberg, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), påpekar det självklara: Det är direkt livsfarligt att placera ett bensin- eller dieseldrivet elverk inomhus. Förutom att elverket släpper ut giftig koloxid så kräver det mängder av syre för förbränningen.

Ett sådant ska stå utomhus och sedan drar man en kabel inomhus. Det står säkert i instruktionerna att de aldrig får placeras inomhus, säger han till TT.

Små dieseldrivna elverk säljs av de flesta järnhandlare och även i de stora nätbutikerna. De är vanliga vid lantbruk som för djurens skull inte kan vara strömlösa i flera dagar. De används också av fritidshusägare som saknar indragen el.

Mer läsning

Annons