Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappersindustrin slukar energi

Den svenska pappers- och massaindustrin slukar enormt med energi. Tidningen Dagens Arbete har tagit fram siffror på hur mycket arbetsplatserna inom branschen gör av med, och på deras lista finns Domsjö Fabriker och Metsä Board Husum med.

Annons

Tidningen Dagens Arbete, DA, har undersökt energiförbrukningen inom den svenska pappers– och massaindustrin, och i resultatet redovisas de enskilda arbetsplatsernas årliga inköp av el. Totalt köper hela industrin in lika mycket el som Oskarshamns kärnkraftverk med sina tre reaktorer producerar per år. På Domsjö Fabriker köper de in, och förbrukar, cirka 237 GWh (gigawattimmar) per år.

– Det är svårt att säga om det är mycket eller lite, det beror ju på vad man ställer förbrukningen i förhållande till. Jämför man med ett hushåll är det naturligtvis väldigt mycket, men i förhållande till ett aluminiumsmältverk är det relativt lite, säger Eva Larson, chef på Energi på Domsjö Fabriker.

Utöver den el som industrierna köper in producerar många också energi till den egna produktionen och försäljning. Ungefär en fjärdedel av industrins totala förbrukning var år 2012 egenproducerad, enligt DA:s undersökning.

Men Domsjö Fabriker har överlåtit den funktionen åt Övik Energi.

– De äger turbinen som genererar elen. Man kan beskriva det som ett kretslopp, där vi i slutändan köper tillbaka energin av dem, säger Eva Larson.

Arbetar ni aktivt med att pressa ner er energiförbrukning?

– Ja, det gör vi mer eller mindre jämt. Vi lever med den utrustning vi har, men vid nya investeringar tittar vi alltid på olika typer av pumpar, fläktar och motorer som är mer energieffektiva.

Hur stor del av er el kan beskrivas som grön?

– En del av den el som genereras är knuten till vår ångproduktion, så den är definitivt grön. Ångan produceras i samband med produktionen av cellulosa, som i sin tur framställs av virke, och när den leds in i turbinen genereras el. Virket är en förnyelsebar råvara och vår process är kretsloppsanpassad, säger Eva Larson och lägger till:

– Eftersom vi köper all el från Övik Energi är det ursprunget till den som räknas och då är det 46 procent som baseras på förnyelsebara källor, till exempel vatten, vind och biobränsle.

På Metsä Board Husum köper de in 486 GWh el per år, men de har också betydligt större årskapacitet för sin produktion än Domsjö Fabriker.

DA:s undersökning visar också att av den svenska industrins samlade energianvändning står pappers- och massaindustrin för 45 procent.