Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappan i Rödeby frikänd

Tingsrätten i Blekinge frikänner den 50-årige man som åtalats för mord och mordförsök mot två tonårspojkar i Rödeby. Han får även tillbaka sitt gevär.

Tingsrätten anser att mannen när han sköt var i ett sådant psykiskt tillstånd att han i det närmaste helt saknade förmåga att medvetet överväga sitt handlande eller inse konsekvenserna. Därför anses han inte ha begått gärningen uppsåtligt, vilket leder till att åtalet ogillas.

Lagman Pia Johansson, rådman Björn Lindén och de fyra nämndemännen var eniga om domen.

Inget skadestånd kommer att betalas ut till den 17-årige pojke som skottskadades och inte heller till den ihjälskjutne 15-åringens föräldrar.

Mannens advokat Wahlestedt hoppades hela tiden på ett fullständigt frikännande. Han har hävdat att mannen hamnade i ett så panikartat tillstånd att han inte visste vad han gjorde när han sköt. Därmed skulle det inte gå att bedöma 50-åringens uppsåt under skottdramat, hävdade Wahlestedt, bland annat med hänvisning till tidigare domar i Högsta domstolen.

Chefsåklagaren yrkade i sin tur på tio års fängelse för mord och mordförsök och menade att mannen var tillräckligt frisk för att kunna avlossa skotten pricksäkert.Han säger till Sveriges Radio Blekinge att den friande domen ska överklagas.

Skottdramat utspelade sig natten till den 6 oktober förra året. Sex tonårspojkar kom till mannens gård mitt i natten beväpnade med tillhyggen. Innan dess hade de ringt och hotat mannens 19-årige son.

Till följd av den friande domen får 50-åringen tillbaka det hagelgevär som han använde mot pojkarna.