Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pantpengar gav 9 000 träd: Härnösandsborna givmildast – Sollefteåborna snålast

Nästan 9 000 planterade träd under 2015.
Det blev facit av de pengar som västernorrlänningarna skänkte bort via biståndsknappen när man pantade hos Coop.

Mest givmilda ångermanlänningar finns i Härnösand och de snålaste i Sollefteå.

Sammanlagt skänkte vi i länet 178 000 kronor genom att trycka på biståndsknappen i stället för att behålla pantpengarna själva.

Men så där jättegivmilda kanske västernorrlänningarna ändå inte är på det området, det handlar om 1,3 kronor per hundralapp i pant som skänkts bort.

Henrik Brundin som är vd för Vi-skogen, som planterar träd i Afrika, är ändå nöjd.

– Vi får rikta ett varmt tack till alla som trycker på biståndsknappen i Västernorrland. Pengarna från det senaste året motsvarar 8 891 träd i Afrika. Träden ger bättre miljö, pengar till barnens skolgång och skyddar människor mot klimatförändringarnas effekter, säger han.

Ser man till hela landet blev det 335 000 nya träd under fjolåret och sedan möjligheten att skänka bort panten infördes 2004 har det gett nästan 74 miljoner kronor.

Varje tjuga som skänks bort ger en bonde möjlighet att plantera ett träd där Vi-skogen är verksam, i Rwanda, Kenya, Tanzania eller Uganda.