Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pamela Andersson: Johaugklass på nya genombrottet Ebba Andersson

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

1. Ebba Andersson

Jag älskar verkligen genombrott som 18-åriga Ebba Anderssons under JVM på skidor. Under en vinter när vi tvingats se norska mästerskapen på tv helg efter helg, känns det enormt härligt att se med vilken marginal som en svensk tjej från Sollefteå stormar fram i spåret. 29 sekunder före tvåan på 10 km (det är liksom Johaug-klass på det) är dessutom bara en av framgångarna som den här tjejen haft i vinter. Minns skid-SM i slutet av januari när en förvånad Ebba Andersson åkte in som tvåa efter Charlotte Kalla på 10 km klassisk stil "Jag har inte toppat formen än, jag hoppas göra det till junior-VM" – och det står klart att vi inte behöver deppa inför framtiden. Men Ebba visar inte bara att det finns svenska tjejer som kan åka fortare än norskorna (det blev ju stafettguld också!), hon visar också det jag älskar att diskutera: hur viktigt det är att inte behöva välja idrott för tidigt. Den tidiga elitsatsningen som påtvingas ungdomar av diverse tränare i random idrott i Sverige i dag, får en smäll på käften när man vet att Ebba inte bara är världens bästa skidjunior. Hon är också en av Sveriges mest lovande friidrottare. JVM-gulden i rumänska Rasnov är nämligen inte de enda medaljer som den här tjejen har som mål i år. I sommar sätter hon på sig landsdräkten i friidrott och ställer upp på 3000 meter i JVM i Polen…

Jag har ingen aning om vilken idrott Ebba till slut kommer att välja, friidrotten eller längdskidorna, men jag tror bestämt att det är kombinationen av de båda träningsformerna som i veckan gjort henne till en så överlägsen vinnare. En varierad träning är ofta nyckeln till att slippa skador och bli stark i HELA kroppen, och jag högaktar friidrottskaptenen Jonas Anshelms inställning till det dubbla tävlandet. Det är inga sura miner. Inga måsten att välja. Istället ett enkelt: "Så länge hon springer bra är hon välkommen i mitt landslag".

Kanske är det löpningen som gör att hon är bäst i skidjuniorvärlden i dag. Vem vet?

2. Filip Forsberg

Det finns bra veckor och så finns det BRA veckor. Och en sån har ex-leksingen Forsberg, 21 år, precis avslutat. I tisdags gjorde han ett äkta hattrick borta mot Toronto Maple Leafs och i helgen stänkte han in ytterligare ett hattrick för sitt Nashville mot St. Louis. Flipper, som han kallas i sin nya hemstad, är nu uppe i 26 mål totalt under säsongen och bäst av svenskarna i NHL. Respekt!

3. Henrik Harlaut

En av världens häftigaste åkare – hyllad som en ikon i stora delar av skidvärlden – har gjort det igen. I helgen tog han sitt tredje guld på fyra år i X Games Big Air när han i finalen i Oslo fick till ett perfekt hopp. Segervapnet? Ett två och ett halvt år gammalt trick som han trollade fram ur minnet när det som bäst behövdes. Älskar också inramningen på de här tävlingarna; kvällsljus och med en rockkonsertstämning som känns genom tv-rutan. För att inte prata om höjderna och baklängesåkningen som får backhoppning att kännas som en barnlek!

4. Per-Åge Skröder

Modo har inte haft mycket att glädja sig åt under säsongen, men segern mot Frölunda sist smakade i alla fall bra. Speciellt för Per-Åge Skröder som med sitt 200:e mål i Modo-tröjan nu bara är elva mål från att peta ner Lars-Gunnar Pettersson som den som gjort flest mål genom tiderna i SHL. En klen tröst för tabellplaceringen, jag vet, men man tager vad man haver sa Kajsa Varg.

5. Julia Svan

Hon vann över sjukdomen twar – och nu har hon vunnit tillbaka självförtroendet och glädjen till skidåkningen också. Tårarna efter tredjeplatsen på Tjejvasan berörde och jag kan inte låta bli att tycka det är häftigt att det är en ny skidstjärna med efternamnet Svan som är på gång igen!

6. Sanna Kallur

Första SM-guldet på nio år. Say no more.

7. Lindsey Vonn

Kraschade igen (!) i lördagens Super-G, fick föras ner på släde, konstaterades med en stressfraktur i knät, tappades på vatten i knät – men stod som vanligt på startlinjen i söndagens kombination. Anja Pärson-vibbar, någon?