Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pakistansvenskarna släppta

Svenskarna som har suttit fängslade i Pakistan, tre vuxna och ett barn, landade vid 17-tiden på Kastrup i Köpenhamn, uppger Expressen.se.

Det känns jättebra, svarade en av dem på frågan hur det kändes att komma hem.

Svenskarna släpptes i morse. Enligt Cecilia Julin, chef vid UD:s pressenhet, följde ambassadören i Pakistan dem till planet och de mår "efter omständigheterna bra".

Vi tolkar det som att pakistanierna har kommit fram till att det inte fanns tillräckligt för att ställa dem inför rätta.

Det är oklart om frigivningarna skett efter det att något slags juridiskt avtal slutits mellan Sverige och Pakistan om uppföljande utredningsåtgärder i Sverige mot de tidigare gripna svenskarna.

Nej, inte vad jag känner till, svarar statsminister Fredrik Reinfeldt på frågan om något sådant avtal finns.

Advokat Anton Strand är juridiskt ombud för en av männen. Han säger att de pakistanska myndigheterna redan tidigare i veckan redovisade att det inte fanns någon misstanke om allvarligare brott och ingen bevisning att lägga fram, utan att det som varit aktuellt är en visumförseelse, att han har rest in utan vad man nu anser vara tillräckliga papper.

Patrik Peter, pressekreterare på Säpo, är förtegen om fallet med de släppta svenskarna men säger:

Om de vill prata med oss så gör vi gärna det, säger han.

Han vill dock inte svara på om Säpo tänker kontakta svenskarna.

Det här fallet har varit uppmärksammat men det har varit ett konsulärt ärende och en fråga för UD. Men om vi kan hjälpa UD så gör vi det.

Patrik Peter vill heller inte gå in på om Säpo har bistått UD med någon hjälp.

Jag säga att svenska Säpo inte var på plats i Pakistan, vilket har rapporterats i media.