Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pakistan fördömer attack på svensk

Annons

Den pakistanska regeringen fördömer angreppet på den 71-åriga svenska missionären Birgitta Almeby, som ligger nedsövd på sjukhus i Lahore.

Polisen uppges utreda ett rånförsök.

Regeringen kommer att genomföra en grundlig undersökning av den kriminella handlingen och göra allt för att gärningsmännen ska ställas inför rätta, sade utrikesdepartementets talesman Moazzam Khan enligt lokala medier.

Personal från svenska UD är i dag i Lahore för att informeras av polisen om utredningen men också för att besöka sjukhuset.

Som vi uppfattar det är hennes tillstånd något stabilare i dag, säger UD:s presschef Anders Jörle till TT.

Enligt Griffen Barkat, församlingskollega till Almeby, har personal från ambassaden i Islamabad och konsulatet i Lahore besökt Almebys bostad där hon blev nerskjuten för ett par dagar sedan.

Enligt Barkat verkar polisen i första hand utgå från att det var ett rånförsök och man utesluter inte heller att gärningsmännen haft hjälp från någon i församlingen. Orsaken är att det påträffats en större summa pengar i Almebys bil.

Gemensam Framtid, Baptistsamfundets, Metodistkyrkans och Missionskyrkans gemensamma samfund, har ingen egen personal i Pakistan, men stöder flera lokala projekt ekonomiskt.

Däremot besöker vi projekten och stämmer då av med våra lokala samarbetspartners innan vi skickar dit folk. Ibland säger de nej, helt enkelt för att det är för farligt, och vi vill inte heller utsätta dem för fara. Men ibland säger de ja, berättar Bertil Svensson, internationell koordinator på Gemensam Framtid.

Samfundet arbetar dels med ett projekt där man ger juridiskt bistånd för att förbättra situationen för landets minoriteter. Dels ett projekt i Lahore tillsammans med en kvinnoorganisation inom den pakistanska kyrkan.

De arbetar för kvinnors rättigheter och utsätts därför för hot. Det projektet stöttas både av oss och Svenska kyrkan.

Biståndsorganet Sida har personal kopplad till ambassaden i Islamabad. Eventuella hot och hotbilder hanteras av utrikesdepartementet, enligt Sida i Stockholm.

Mer läsning

Annons