Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pahor vann stort i slovenskt val

Annons

Förre premiärministern Borut Pahor valdes till Sloveniens fjärde president. Han vann stort i andra valomgången, trots sitt stöd för regeringens svångremspolitik.

När nästan alla röster var räknade hade Pahor fått drygt 67 procent mot knappt 33 procent för sittande presidenten Danilo Türk.

En förklaring till att Pahor vann trots att han ställt upp på de impopulära åtstramningarna kan vara att hans kampanj haft förlåt mig-inslag: Pahor, som fick lämna premiärministerposten efter en misstroendeomröstning 2011, har bett om ursäkt för misstag han gjort som politiker. I övrigt har han kampanjat i amerikansk stil och framstått som snygg och avspänd.

Presidentposten är till stor del ceremoniell, och valrörelsen har överskuggats av protester mot nedskärningar. I fredags möttes demonstranter av vattenkanoner och tårgas. Eurolandet Slovenien kan komma att behöva hjälp utifrån.

När Pahor vann första omgången den 11 november var det oväntat, men han har sedan dess lett i mätningarna.

Egentligen har Türk varit mer uttalat på folkets linje, och bland annat kallat regeringen arrogant.

Folk vill inte ha en blid president. De vill ha någon som kan peka finger åt regeringen, säger Vlado Miheljak, statsvetare vid universitetet i huvudstaden Ljubljana.

Türks hållning räckte inte för att han skulle få bli kvar på posten, men det säger något om vad som kommer att förväntas av Pahor.

Mer läsning

Annons