Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paddling runt Sveriges kust

Onsdagen den 11 mars anordnade Svenska Turistföreningens lokalavdelning i Sollefteå en kväll med föredraget Paddling runt Sveriges kust. Paul Arnström visade bilder och berättade om paddlingen tillsammans med sin dotter Karin. Den 14 juni sjösatte de sina havskajaker vid Svinesundsbron. De hade då packat dem med cirka 50 kg i varje kajak. Mat och vatten för en vecka var nerpackat tillsammans med tält, uppblåsbara madrasser och Trangiakök. Under de första etapperna i Bohuslän var de ganska ensamma till havs och även då de tältade vid badstränderna. När de passerade Marstrand vid midsommar hade båtlivet ökat annars bestod deras sällskap av knubbsäl.

De var något oroliga när de skulle paddla utanför Göteborg med tanke på trafiken med stora fartyg. Det var inte så tätt mellan fartygen utan de kunde lätt korsa den stora farleden. Värre var det vid Helsingborg då trafiken där var mycket tätare. Därför valde de att paddla förbi där innan färjetrafiken kom igång klocka sex på morgonen. Minst en gång i veckan besökte de ett samhälle för att handla mat.

De försökte att paddla inomskärs där fanns några öar och att inte vara alltför långt ut till havs , men inte nära stränderna heller då vågorna där bryts. Några dagar var de tvungna att stanna i land och övernatta ytterligare en natt på samma ställe pga. för kraftig blåst med höga vågor. Smygehuk rundades och färden fortsatte nu norrut på östkusten. Även här tvingades de stanna i land någon dag då det blåste för mycket. Färjorna till Gotland och Finland var inga bekymmer då de syntes på långt håll och att man därför kunde hålla sig ifrån dem. Småbåtstrafiken utgjorde ett större problem då dessa båtar dök upp på kortare avstånd och även gjorde oväntade riktningsförändringar. När de passerat Gävlebukten var det sparsamt med båtar. Gråsälar och enstaka havsörnar gjorde dem däremot sällskap.

26:e augusti nådde de Torneälvs mynning och finska gränsen efter 70 dagars paddling och 4 dygn där de varit tvungna att stanna i land. Paddlingen mellan norska gränsen vid Svinesund och finska gränsen vid Haparanda kallas paddlingens Blå band och ska genomföras under en sommar och utan att ta hjälp av utomstående. Denna sommar var det 16 personer som startade vid Svinesund men endast 6 kom fram till Haparanda. Det var en mycket spännande berättelse och fina bilder som Paul delgav oss denna kväll.

Kent Edin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel