Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På tur med feta hjul

Över stock och sten, snö och sand.
Global fatbike day resulterade i ett riktigt äventyr för de nio cyklister som togs sig till Gullvik Havsbad under lördagen för att cykla fatbike.

Vågorna slog högt upp på stranden, det regnade till och från och backen var täckt av is och snö.

Det låter kanske inte som det mest optimala cykelvädret. Men med en fatbike är det inga problem, den kan man cykla året runt på.

– Sommar och sol, höstrusk och regn, eller mitt i vintern, det spelar ingen roll med dessa cyklar. Det är bara att klä på sig och köra, säger fatbike-entusiasten Lars Edblom.

Läs också: Ny satsning på downhill-parken

Lars berättar att en fatbike är en sorts mountainbike med extra breda och höga däck för att underlätta cykling på alla tänkbara underlag.

– Alla kan cykla på den och det går att cykla nästan överallt. Tanken från början var att cykla på vintern när det är packad snö. Men sand och fina stigar går också bra.

– Jag köpte min för att kunna cykla ut till våra öar, men det har inte varit någon is än, säger han.

Global fatbike day är ett globalt cykelevent grundat av tre stycken britter för tre år sedan. Det hela går ut på att alla med en fatbike ska ta sig ut och cykla, umgås och fota sina äventyr.

Gruppens enda tjej, Elin Gustafsson från Örnsköldsvik, cyklar vanligtvis mountainbike men den här dagen hon hade lånat en fatbike för att kunna vara med och se nya stigar och prova cykling på vintern.

– Den är som en traktor. Stock och sten spelar ingen roll.

– Jag trodde att den skulle vara trög och tung, men det var den inte, säger hon.

Läs mer: Jons drivkraft minskar familjens koldioxidutsläpp

Turen som de nio cyklisterna i Gullvik deltog i började vid havsbadet och via stränder och stigar tog de sig till Krokalviken, därefter Ottelandet och sedan Genesön.

– Vi kommer värma oss och grilla korv på Fjälluden. Sedan tänder vi lamporna och cyklar över bergen tillbaka till Gullvik, säger Lars Edblom.

För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.