Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På snöskor i Höga kusten

Vinterlandskapet ligger inbäddat i total tystnad.

Långt under fötterna döljer sig sten, mark och stubbar.

Det knarrar under snöskorna när en meter tjock snö pressas samman.

Det är fyra minusgrader och vindstilla. Ett nederbördstungt moln rullar trögt fram på himlen ovanför. Stillheten och tystnaden är öronbedövande.

Utrustade med snöskor tar vi oss fram över en gångbro där bara konturerna visar vägen. Färden går under granarna, under grenar så tyngda av snö att de böjer sig likt en tunnel ovanför. Det är vackert. En konstnärligt målad tavla av ett vinterlandskap när det är som bäst.

Det är första gången jag provar på snöskovandring. Snön virvlar runt skorna där jag pulsar fram. Vilken frihet! Snöskor är egentligen en enkel uppfinning, en ovalt formad plastram med nät och bindningar. Och det funkar tillsammans med vilka vinterskor som helst. Sen är det bara att kliva på. Var helst jag vill. Vetskapen om det faktiska snödjupet ger en känsla av att gå på vatten - vilket det ju är, i halvfast form.

Turen för dagen går genom Stockmyran i Skules nationalpark. Inte långt bort finns en eldstad, vindskydd och några snöhöljda bänkar. Vi sätter oss ner på huk vid elden och njuter av en kopp varm choklad. Ångan ur koppen slår upp och värmer de lite lagom nedkylda kinderna.

När värmen spritt sig i kroppen är det dags att vandra vidare, upp på berget. Efter lite stretande når vi toppen och kan njuta av utsikten över Skuleskogens nationalpark.

Men dagen är alltför kort, himlen blir allt gråare och det är dags att packa ihop. För den här gången. Men jag hoppas att den här dagens upplevelse inte blir den sista. Jag har blivit snöskobiten.

En annan som fastnade direkt är snöskoentusiasten Lena Hamrén, aktivitetsledare för Friluftsfrämjandet i Härnösand.

– Det var i franska Alperna för sex år sen. Jag åkte dit med en väninna och provade. Jag föll direkt och importerade dem hit, berättar hon.

I fjol anordnade hon 35 vandringar för privatpersoner, företag och skolelever.

– Det är ett smidigt sätt att upptäcka naturen. Skorna fungerar på is också och är lätta att ta med på fisketuren, skoterträffen och i skogen.

Lena har även upptäckt skorna som motionform.

– Vi kör utomhusgympa varje vecka. I rask takt kliver vi över stockar, kryper under grenar och vandrar uppför berg. Både ungdomar och pensionärer brukar hänga med.

I dag är snöskovandring, så kallad snowshoeing, en populär vinteraktivitet i framför allt Frankrike, Kanada och USA:s norra delstater. Även snöskolopp är vanliga.

I Sverige arrangeras det allra första snöskoloppet den 30 januari i år i Rättvik, Siljan Snowshoe Race.