Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På smultronjakt i Örnsköldsvik

Som invånare i Örnsköldsvik vet man att större delen av kommunens
smultronställen finns utanför själva staden. Som turist har man kanske bara hört talas om Paradisbadet och Gene Fornby. Därför kommer här en liten guide tillägnad stadens besökare.

Annons

Ett bra sätt att inviga din vistelse i Örnsköldsvik på är med en luftballongtur. Från luftballongen får du en bra överblick över vad kommunen rymmer och samtidigt en häftig upplevelse.
Om du är helt befriad från höjdrädsla eller helt enkelt vill trotsa dina
fobier kan ett mer vågat alternativ vara segelflygning. Sådana flygturer
startar från Mellansels flygplats.
Vid Bryngeströmmen i Sidensjö finns landets äldsta sågverk från 1764. Där bjuds på kulturhistoria i form av en utställningslokal som tidigare fungerade som vattenkraftverk. Tidigare kunde man fastna i en evighet med blicken i det forsande, solskimrande vattnet. Nu har dock den livfulla dammen ersatts av ett kargt klipplandskap, som för tankarna till fantasylitteratur och sciencefictionfilmer, och vattnet i dammen ligger sövande stilla. Här kan man verkligen tala om ett lugn som sänker sig. I samma natursköna område ligger Café Linlyckan, framröstat till ett av Sveriges bästa caféer.

Inget för charterresenären

Örnsköldsviks utbud är kanske inget som lockar charterresenären, snarare är det äventyrslystna och naturintresserade som dras till trakten. Är du en av de senare bör du definitivt göra ett stopp i Näske.
I Skuleskogens naturreservat ligger till exempel den 40 meter djupa, sju meter breda och 200 meter långa Slåttdalsskrevan, som du når efter en svettig färd uppför berget. När man vandrar den sista biten kan man nästan höra hur skrevan tar långa, djupa andetag, precis som man själv flämtar efter luft.
Efter den ansträngande vandringen kan du besöka Köpmanholmens havsbad, Nässjöbäcken, och låta den ömmande kroppen smekas av den vita sandstranden och det mörkblåa saltvattnet. Blåser det mycket bildas dessutom vågor stora nog att föra dig tillbaka till stranden och den värmande handduken på nolltid.
Det uppfriskande badet förnyar förhoppningsvis dina krafter och gör dig redo för ett besök på Skulerövarn. Där kan du vila dina ögon på hemslöjd och alster från många lokala konstnärer och hantverkare.
Efter pausen är det dags att bege sig hemåt. Se bara till att rövarna
som bebor Skuleskogen inte upptäcker dig...

Till havs

Efter en god natts välförtjänt sömn orkar du förhoppningsvis ta dig till Själevads friluftscentral, där du kan hyra kanot eller annat färdmedel som tar dig på en resa längs Moälven.Moälven erbjuder 22 km kanotled av varierande svårighetsgrad.
Ännu en dag på vatten tillbringas ombord på färjan till Ulvön, den största ön i Örnsköldsviks skärgård. Väl på plats kan du hyra en cykel och cykla tvärs över ön för att nå Sandviken. I Sandviken breder du ut din filt och tar en paus under solens varma strålar.
Passa sedan på att ta ett dopp i det klarblåa havsvattnet som omger ön. Väl tillbaka i Ulvöhamn igen kan du antingen ta färjan hem, eller övernatta i någon av de mysiga sjöbodarna. Att låta havets kluckande vågor vagga en till sömns är helt klart en upplevelse som rekommenderas.

Det lugna citylivet

Den avslutande dagen på din vistelse tillbringas nog bäst i innerstaden. Där kan du shoppa loss på stadens små affärer, något som går ganska lugnt till i en småstad som Örnsköldsvik.
Styr sedan färden mot hamnen, sätt dig på den stora stentrappa som lokalt kallas Arkentrappan, och försök fånga lite sol. I hamnen finns god glass att köpa, och har du ingenting att läsa behöver du bara vända dig om och gå på upptäcktsfärd i Stadsbiblioteket.
Dagen avslutas kanske bäst på någon av stadens restauranger och pubar.
När du sedan går hemåt i nattvimlet, glöm inte att passera den stora Semaforen, konstverket som höjer sig mot himlen mitt på E4:an. Allmänt betraktad som oansenlig, når Semaforen sin skönhetstimme om natten, då neonupplysta runor påminner såväl om vår forntid som om vår framtid.
Säkert skulle du få helt andra tips ifall du frågade någon annan av de 55 000 Örnsköldsviksborna, så tänk på att fråga runt innan du beger dig till ovan nämnda platser. Att ta kontakt med lokalbefolkningen är alltid det bästa sättet att göra en resa intressant. KIM WESTIN

UNG

Mer läsning

Annons