Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På hal is

I dag börjar tävlingarna som ska avgöra vilka som är Sveriges duktigaste konståkare. Det är de Svenska mästerskapen. Den största nationella tävlingen i Sverige. Sofia Florell och Maria Tjäder ska tävla för Örnsköldsviks konståkningsklubb i junior SM.

Annons

På plats i Växjö är Örnsköldsviksåkarna Sofia Florell och Maria Tjäder som tävlar i junior SM. Jessica Söderlind och Malin Hållberg-Leuf som ska göra upp om medaljerna i senior SM.
I juniorklassen är det 24 stycken tävlande som har kvalat in från fem olika landsdelar i Sverige.

INGEN DANS PÅ ROSOR
När man ser en konståkerska eller konståkare på tv:n så ser det enkelt ut. De åker runt på isen, snurrar runt och hoppar. Men detta är ingen dans på rosor. Bakom kulisserna finner man hårt jobb, isträning, dansträning, fys och styrka. Allt för att bygga upp kondition, muskler, koordination och det som behövs för att klara av sporten.
Det ska se ut som att de inte är jobbigt när man åker eftersom de är en vacker sport. Men bara det att försöka att få det att se ut som att det inte är jobbigt är jobbigt bara det, säger Sofia Florell.
Maria och Sofia tränar tolv timmar i veckan plus två timmar styrketräning och två till tre gånger dans. Konståkningssäsongen pågår i stort sett året runt.
Det jobbigaste med sporten är just att man inte har så mycket fritid. Man missar mycket men det är mycket man får också, säger Maria Tjäder.

RUTINERADE TJEJER
Både Sofia och Maria har varit och tävlat på Svenska mästerskapen förut. Sofia har tävlat i två stycken ungdoms-SM och tre stycken junior SM och Maria har tävlat i ett ungdomsmästerskap och tre juniormästerskap.
I år är konkurrensen hård. Det är mycket trippelhopp bland de tävlande, det vill säga tre varv i luften. Maria har sitt sista år som junior medan Sofia har ett år kvar som junior.
Det är många yngre som kommer underifrån som är väldigt bra och sätter tripplar, säger Maria. Men jag ska satsa på att komma bland de tio bästa.
Jag ska försöka placera mig i mitten eller bland de tio bästa. Formen känns mycket bättre nu än på uttagningarna eftersom jag var sjuk då. Men efter det har det bara gått bra, säger Sofia.

ETT KORT OCH ETT LÅNG
När man tävlar så åker man två program, ett kort och ett långt. I det korta programmet så finns det åtta moment man måste ha med. Tre slags hopp, tre piruetter, en flygskärslinga och en stegslinga. Det långa programmet är det mer fritt. Det är oftast det långa programmet som avgör placeringen. Är det jämt på en tävling kan minsta lilla felskär eller misstag avgöra.
Det är mycket teknik och små detaljer som ska vara perfekta när man ska hoppa. Det är inte bara att åka iväg och hoppa som vissa tror. Utan det krävs koncentration, säger Sofia.
Men det är förstås den konstnärliga delen som är vacker. Att åka runt gör diverse steg, positioner, använda sina armar till musiken. Visa att man är musikaliskt och kan följa takten.

EN SOCIAL SPORT
Konståkning är inte som i ishockey. Om man missar en puck, släpper in ett mål eller blir utvisad kan resten av laget hjälpa till att fixa det. Men så är inte fallet här. När dörrarna till banan har stängts är man ensam, missar man ett hopp finns det inte någon som kan hoppa om det eller fixa till det. Man kan tro att den där sammanhållningen som finns i ett hockey eller fotbollslag inte finns. Men detta är en social sport enligt Sofia.
Det är en sådan rolig sport, vi har bra sammanhållning och man är oftast glad när man kommer till träningarna och får träffa kompisarna.
Framtiden?
Jag ska försöka hålla mig kvar på SM nivå och försöka klara fler trippel hopp, säger Sofia
Och Maria?
Jag vet inte hur det blir till hösten. Men målen för denna säsong har varit att utveckla hoppen och jag har haft mål för vissa tävlingar och någon internationell tävling.

Marie Gavelin

UNG

Mer läsning

Annons