Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På fjällvandring längs Norra Padjelanta

STF Höga Kusten begav sig ut på vandring längs Norra Padjelantaleden mellan den 19 och 24 augusti.

Tidigt på morgonen lördagen den 19 augusti påbörjade vi, det vill säga sju medlemmar från STF Höga Kusten, en resa från Höga Kusten till Ritsem i Lappland. Väl framme i Ritsem fick vi våra förbeställda rum. På kvällen hade vi knytkalas. Tidigt på söndagsmorgonen tog vi en turbåt över Akkajaure till Vaisaluokta, där vi började vår fyradagarsvandring söderut med Staloluokta och Virihaure som mål. Första dagens vandring blev blöt. Framme i stugan i Kutjaure visade det sig att vi var långt ifrån ensamma. Stugan blev full och i storstugan hängdes girlanger av blöta kläder.

Blommor och örter, stora och mycket små, för oss kända och mindre kända växte på ömse sidor av leden och vår expert Leif Berglund kunde artbestämma, och förhoppningsvis lärde vi oss lite mer och lite fler.

Att försöka sig på att sammanfatta en fjällvandring är inte lätt, en vandring har så många ingredienser: små örter, höga fjälltoppar, vyer, uppförsbackar och utförsbackar, torra och hala spänger, gungande broar, lätta och svåra vad, tankar som kommer och går och inte minst tålamod. Alla måste ta eget ansvar för sina steg. Vi ville ju komma helskinnade tillbaka.

Torsdagen, hemresedagen, tog vi helikopter tillbaka till Ritsem och vår bil. På vägen hem gjorde vi två stopp, det första vid Naturum Stora Sjöfallet och det andra på Ajte-museet i Jokkmokk.

Majvor Melinder

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel