Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oxfam varnar: EU skapar nyfattigdom

Annons

Om inte EU:s regeringar upphör med sin åtstramningspolitik kan ytterligare upp till 25 miljoner européer hamna i fattigdom, varnar den brittiska hjälporganisationen Oxfam.

EU:s sätt att handha krisen hotar att föra de sociala rättigheterna många tiotals år bakåt i tiden och skapa en cirkel av fattigdom för generationer, anser organisationen.

Aggressiva nedskärningar i sociala rättigheter, vård och utbildning, sämre rättigheter för anställda och orättvis beskattning fångar miljoner européer i en cirkel av fattigdom som kan vara i generationer. Det är moraliskt och ekonomiskt nonsens, säger chefen för Oxfams EU-kontor Natalia Alonso.

I till exempel Storbritannien och Spanien kan de ekonomiska klyftorna bli lika stora som i Sydsudan och Paraguay, hävdar Oxfam. Andra länder som är i farozonen är Grekland, Irland, Italien och Portugal, enligt organisationen.

Som varnande exempel framhåller Oxfam nedskärningar i Latinamerika, Sydostasien och Afrika på 1980- och 1990-talet, och noterar att det tog två decennier för vissa länder i regionen att komma tillbaka till utgångsläget.

Budskapet till EU:s finansministrar inför fredagens möte i Litauen är: investera i skolor, sjukhus, bostadsbyggande, forskning och teknologi genom att beskatta de allra rikaste hårdare samt bekämpa skatteflykt.

Mer läsning

Annons