Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oviss framtid för Dansmuseet

Dansmuseets framtid är osäker. Kulturministern föreslår att anslagen ska minskas med 1,5 miljoner kronor på tre år. Samtidigt vill Statens fastighetsverk höja hyran, skriver Dagens Nyheter.

Konsekvenserna blir allvarliga med vår lilla budget. Vi kommer inte att kunna göra någonting extra förutom att visa samlingarna, säger Dansmuseets chef Erik Näslund till tidningen.

Lena Adelsohn Liljeroth (M) föreslår i den kommande budgetpropositionen att anslagen till museet ska skäras ned. Erik Näslund tolkar det som ett straff för att museet vägrade vara med i fusionen mellan Statens musiksamlingar och Teatermuseet.

Kulturdepartementet sysslar inte med "bestraffningar", svarar Marcus Hartmann, sakkunnig på departementet, som hävdar att man gjort omprioriteringar för att i stället satsa pengar på bland annat projektet Skapande skola.

Dansmuseet i Stockholm öppnades 1953 i Kungliga Operan. 1999 fick man egna lokaler vid Gustav Adolfs torg. Från den 1 april 2011 vill Fastighetsverket höja hyran med 800 000 kronor.