Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överväldigande FN-ja till Palestina

Annons

Sverige och 137 andra länder gav sent på torsdagskvällen Palestina status som observatörsstat i FN. Palestinierna hoppas att det blir starten till en tvåstatslösning, Israel anser att den skjuts ännu längre bort.

I FN:s generalförsamling röstade endast nio medlemsländer emot resolutionen, medan 41 avstod från att rösta.

I sitt tal inför omröstningen sade den palestinske presidenten Mahmud Abbas att omröstningen är "sista chansen" för en tvåstatslösning för Israel och Palestina. Han manade generalförsamlingen att "utfärda en födelseattest för staten Palestina".

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömde Abbas tal som "fientligt och förgiftat". Enligt Netanyahu blir en tvåstatslösning ännu mer avlägsen, när Palestina blir observatörsstat i FN.

Det här är inte ord från en man som vill ha fred, sade han.

Palestinierna försökte i fjol att bli formell medlemsstat i FN. Det försöket saknade stöd i FN:s säkerhetsråd, där de fem permanenta medlemsländerna USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina har vetorätt.

Men för att bli observatörsstat räcker det med enkel majoritet i FN:s generalförsamling och dess 193 medlemsländer. Beslutet behöver inte backas upp av säkerhetsrådet.

Sent svenskt ja

Sverige, som var ett av 14 länder som röstade nej vid omröstningen om palestinskt medlemskap i FN-organet Unesco 2011, väntade in i det sista med att offentliggöra sitt ja. Det kom tidigare på torsdagen via utrikesminister Carl Bildts blogg.

"Det skall ses som ett tydligt stöd för en tvåstatslösning och för ansträngningarna att få i gång konkreta förhandlingar för en sådan", hette det.

Bildt säger till TT att det förekommit förhandlingar inom EU om största möjliga enighet men också i ett tidigare skede med palestinierna om resolutionens utformning.

Krav på förhandlingar ingår därför som en viktig del i den slutliga resolutionstexten.

Israels fruktan

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin, säger till TT att det senkomna beskedet "visar att den svenska regeringen har varit djupt splittrad i frågan".

Israel har hela tiden varit starkt avvisande till det palestinska initiativet. Israel fruktar att palestinierna med sin nya status kommer kunna utmana Israel på ett helt annat sätt på den internationella arenan, till exempel vid internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag.

I Ramallah samlades flaggviftande palestinier långt före omröstningen. När resultatet stod klart utbröt vild glädje som bland annat kom till uttryck genom skott i luften.

Mer läsning

Annons