Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övertygad om att Brattåsmordet ska lösas

Polisen i Västernorrland har i dagsläget sju mord som inte klarats upp. Dubbelmordet i Brattås är det fall man jobbat allra mest med den senaste tiden.
– Jag tror att det bara är en tidsfråga innan vi har löst det, säger Hans Björner, tillförordnad chef på länskriminalpolisen.

Sju mordfall. Åtta offer. Och någonstans därute, minst sju mördare som fortfarande inte fått sitt straff.

Den tidigare preskriptionstiden för mord var 25 år. Den är numera borttagen vilket i praktiken innebär att mord som skett efter den 1 juli 1985 aldrig preskriberas.

– Man kan säga att utredningarna är pågående även om vi inte jobbar aktivt med dem. De går aldrig till arkivet, säger Hans Björner.

Han är sedan årsskiftet tillförordnad chef på länskriminalpolisen i Västernorrland.

På avdelningen jobbar drygt 70 anställda. Flera av dem är utredare men här finns också civilanställda, tekniker, IT-forensiker och specialister på till exempel miljöbrott. Sedan ett par år tillbaka arbetar polisen efter en ny metod, PUG, polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott.

Den beskriver hur man ska gå tillväga vid utredningar kring grova brott. Förra året inredde man ett speciellt PUG-rum på polishuset i Sundsvall. Här samlas man då ett grovt brott ska utredas och här finns bland annat hela Brattåsutredningen i mängder av pärmar, systematiskt sorterade på en stor hylla. Då PUG infördes togs dubbelmordet upp igen.

– Vi har börjat från dag ett och gått igenom varje handling. Om man plockar upp ett nästan tio år gammalt mord är det lätt ha synpunkter på utredningen som gjordes då. Men nu har vi en hel annan struktur och annan teknik, säger Hans Björner.

Han är övertygad om att mordet ska kunna lösas.

– Vi har väldigt bra teknisk bevisning och vi DNA-topsar personer utifrån de uppslag vi har. Om vi får en träff, då vet vi att vi är något på spåren.

Om dubbelmordet i Brattås blir löst kommer länskriminalpolisen troligen att gå vidare med något av de andra olösta morden. Ett av dessa skulle då kunna bli mordet på 41-årige Haifa Jamal. Hon hittades död i sin lägenhet i Kvissleby den 26 juni 2009. Utredningen har i princip stått stilla den senaste tiden.

– Det finns ingen klockren teknisk bevisning men det är långt ifrån kört ändå. Det som skulle kunna lösa fallet är alltifrån ett bra tips till att någon väljer att lätta sitt hjärta.

På länskriminalpolisen är man tacksam över alla tips som kommer in, oavsett vilket ärende det handlar om.

– Man kan själv tycka att man sitter på en liten perifer detalj om en händelse men den detaljen kan vara mycket viktig. Det är upp till polisen att värdera uppgiften. Även saker man hört i andra eller tredje hand kan bli intressanta.