Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övertidsblockad i hamnarna

På måndag bryter en konflikt ut i de svenska hamnarna. Det är Transport och Hamnarbetarförbundet som varslat om övertidsblockad samt blockad mot nyanställningar och inhyrning. I Västernorrland berörs 180 personer i Ådalen, Örnsköldsvik och Sundsvall.

Transport förhandlar med arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar om ett nytt hamn- och stuveriavtal. Parterna har dock inte lyckats komma överens utan medlare har kopplats in. De presenterade på torsdagen ett förslag till överenskommelse som dock Transport tackade nej till. Därför har Transport varslat om övertids- och nyanställningsblockad och Hamnarbetarförbundet har på begäran ställt upp på varslet som sympatiåtgärd.

- Det är första gången i historien som vi krigar tillsammans. Det har varit en del tjafs mellan oss och Transport tidigare men vi har ju samma värderingar och måste lägga det som varit åt sidan, säger Håkan Tjärnberg, ordförande för Hamnarbetarförbundets avdelning 40 i Lunde.

Striden mellan arbetsgivare och fackförbund gäller både löner och arbetstider. Transport anser att det förslag som lagts gällande inflytande över schemaläggning samt övertids- och skiftsystem är oacceptabelt. Och de får stöd av Hamnarbetarförbundet.


Läs mer i lördagens TÅ.MARGARETA CRONQUIST
070-650 24 61