Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översvämning sätter prinsar i arbete

Annons

Meteorologer har varnat för stora regnmängder i de redan översvämmade sydvästra delarna av England, samt starka vindar under hela helgen i södra delen av landet.

Prinsarna William och Harry deltog i dag i räddningsinsatserna mot översvämningarna i byn Datchet intill drottning Elizabeths slott Windsor. De anslöt sig till en styrka av kavallerisoldater som langade sandsäckar, tänkta att skydda byns fastigheter mot det stigande vattnet.

Sedan början av december har minst 5 800 brittiska fastigheter översvämmats. I dag evakuerades omkring tusen byggnader längs Themsen.

Även i dag har meteorologer varnat för hårda vindar, ösregn och höga vågor längs sydkusten. Till helgen väntas Themsen nå sitt högsta vattenstånd på 60 år.

De stormfloder och rekordstora regnmängder som den senaste tiden plågat Storbritannien är tydliga tecken på att vi redan nu upplever effekterna av klimatförändringar.

Det hävdar den brittiske nationalekonomen Nicholas Stern, som 2006 skrev den hyllade Sternrapporten, där han satte ett pris på vad klimatförändringarna kostar.

"Om vi inte minskar utsläppen så står vi inför ännu mer förödande konsekvenser", skriver Stern i en artikel i The Guardian.

Mer läsning

Annons