Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överste Anders Kjellgren har avlidit

Överste Anders Kjellgren har avlidit

Överste Anders Kjellgren, Borås, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 92 år.

Hans närmaste är hustrun Ann-Marie samt sönerna Anders, Göran och Claes med familjer.

***

Anders Kjellgren föddes i Karlstad. Han var officersaspirant vid Upplands regemente och blev 1934 fänrik vid Älvsborgs regemente. Efter högre stabskurs vid Krigshögskolan tjänstgjorde han som generalstabsofficer i Försvars- och Arméstaberna.

Han var 1949 elev vid British Army Staff College. Han gjorde trupptjänst vid Livregementets grenadjärer och Norrbottens regemente. 1960 utsågs han till chef för FN-bataljon X i Kongo. I januari 1961 övertog Kjellgren ansvaret även för andra trupper i den sydligaste delen av Kongo. Han stod också under en tid till FN:s förfogande för reorganisation av den kongolesiska armén.

Kjellgren utnämndes 1963 till överste och chef för Västernorrlands regemente. Därmed inleddes en epok som han själv betecknade som den bästa tiden i hans liv. Han var närmast lidelsefullt intresserad av att inrikta och följa upp utbildningen av regementets värnpliktiga.

Regementschefen följde personligen upp varje enskilt prov, som genomgicks av upp emot ett tusen soldater. Instruktörerna tvingades till noggrannhet och uthållighet. Det var krävande men också stimulerande att vara trupputbildare under Kjellgrens ledning. Han blev mycket uppskattad framför allt av de yngre officerarna.

Han var en varm anhängare av ridsporten, vilket säkert bidrog till att han trivdes så bra i Sollefteå. I 21 hade på den tiden 1200 hästar som tillhörde krigsorganisationens anspannskompanier. Kjellgren tog varje dag en ridtur runt övningsfältet. Han kunde dyka upp överraskande när och var som helst, vilket ställde krav på noggranna övningsförberedelser. Han var en våghalsig ryttare som med liv och lust deltog i jakter och hopptävlingar. Han var med om att grunda Sollefteå ryttarsällskap. När han sista gången besökte regementet vid dess nedläggning år 2000, stödde han sig på en käpp. Han meddelade att han efter en Hubertusjakt blivit sparkad av en häst och att syndaren som straff fick bära en röd varningsrosett på svansen.

Ett annat av hans intressen var att måla. Vid sin pensionering skänkte han, som traditionen bjuder, sitt porträtt till officerskåren. Porträttet hade målats av chefen själv, något som veterligen inte hänt varken förr eller senare. Efter att 1974 ha flyttat tillbaka till trakten av Borås var Anders Kjellgren kommunfullmäktig där åren 1979-1985.

Runt om i landet minns västernorrlänningar i förskingringen sin gamle chef med aktning och tillgivenhet.

Bengt Sjöberg

Överste av 1. graden

Lennart Rönnberg

Generalmajor