Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagan avslogs – men ännu oklart med byggstart på Nygatan

Länsstyrelsen avslog bostadsrättsföreningen Dublins överklagan.
Men om det betyder att Byggsigurd kan börja bygga lägenheter på Nygatan är oklart.
Ett besked kan komma på måndag.

Vi har berättat om problemen med Byggsigurds planerade bygge i och på gamla stadshuset på Nygatan. Kommunen hade godkänt en ny detaljplan och byggföretaget låg i startgroparna.

Då beslutade sig bostadsrättsföreningen Dublin (kåken mitt emot) för att överklaga till länsstyrelsen.

Motiven var bland annat att de nya våningarna på gamla stadshuset skulle skymma morgonsolen och att det skulle byggas balkonger ut över Nygatan, vilket skulle innebära olycksrisker.

Dessutom skulle bygget strida mot kommunens översiktsplan.

Länsstyrelsen har nu avslagit överklagan. Den skriver att kommunen "inom vida ramar" själv får bestämma hur den egna marken ska utnyttjas och hur miljön ska utformas.

Eventuell risk med balkongerna avfärdas med att det är upp till fastighetsägaren se till att exempelvis snö- och isras inte sker.

I avslaget konstateras också att en översiktsplan inte är lagligt bindande, det vill säga är det upp till kommunen att bestämma om den ska följa den eller inte.

Sammanfattningsvis skriver länsstyrelsen att kommunen "tagit skälig hänsyn" till miljö och bebyggelse. Samt att bygget varken innebär fara för någon eller en betydande olägenhet för de kringboende.

Bostadsrättsföreningen Dublin har möjlighet att överklaga länsstyrelsen beslut till mark- och miljödomstolen. Vilket inte minst de som tecknat sig för nya lägenheter i gamla stadshuset är oroliga för.

De har tidigare gjort en namninsamling och vädjat till Dublin att inte gå ett steg till och ytterligare fördröja processen.

– Vi är väldigt nöjda med länsstyrelsens beslut och nu hoppas vi att Dublin hejdar sig, säger Bo Forslund, en av de som tecknat sig för en lägenhet.

Huruvida Dublin hejdar sig återstår att se – besked om det får kommunen, Byggsigurd och Bo Forslund vänta på till måndag.

– Då tänker vi berätta om vi ska överklaga eller inte. Vi ska ha möte i helgen. I övrigt vill jag inte uttala mig i dag, säger Göran Östman, föreningens ordförande.

Läs också:

Fortsatt tvist om husbygge i centrala Ö-vik

INSÄNDARE: Förtäta gärna staden – men anpassa er till den befintliga byggnadshöjden