Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergrepp på tonårspojke filmades

Annons

Helsingborgspolisen har startat en utredning om en tonårspojke som bands och stoppades i en grop på en gymnasieskola. Övergreppet filmades och lades upp på Youtube, något som blir allt vanligare.

Det är inte så att man begravt honom men det är väldigt allvarligt ändå, säger polisens pressinformatör Eva-Lotta Hermansson-Truedsson till Helsingborgs Dagblad.

Skolan har polisanmält händelsen, rubricerad som olaga frihetsberövande. Sex personer är misstänkta.

Kränkande filmer blir allt vanligare på nätet och förstärker effekten av mobbningen väldigt mycket, enligt Åsa Landberg, psykolog hos Rädda Barnen.

Det vanliga skitsnacket i klassen är inte heller schysst, men det stannar i alla fall där. Men om det läggs ut och sprids på nätet blir det liksom allmän egendom och mycket tuffare för den som är utsatt, säger hon.

Elever som blir utsatta för kränkning och mobbning på nätet upplever ofta att alla som sett texten, bilden eller filmen samtycker med mobbaren.

Men så behöver det ju inte alls vara. Man kan ha läst och tycker att det är taskigt och dumt. Men känslan av att hela världen är emot en förstärks väldigt mycket, säger hon.

Enligt Rädda Barnen har många skolor felaktiga föreställningar om att mobbning och kränkningar som sker på elevernas fritid inte är skolans ansvar.

De har ansvaret om det utförs av elever som går på skolan, säger Åsa Landberg.

Mer läsning

Annons