Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övergångsregering i Guinea

Militärjuntan i Guinea har utsett oppositionspolitikern Jean-Marie Doré till premiärminister i den övergångsregering som ska leda landet mot nyval inom sex månader, uppgav källor till Reuters på tisdagen.

Juntan tog makten i en kupp i december 2008 sedan den mångårige presidenten Lansana Conté avlidit. Kuppledaren Moussa Dadis Camara skadades dock allvarligt vid ett mordförsök för en dryg månad sedan, och vårdas nu utomlands.

I fredags uppgavs de olika politiska rivalerna i landet ha kommit överens om att tillsätta ett nationellt övergångsråd och en provisorisk samlingsregering för att styra fram till att nyval kan hållas.

70-årige Doré, som var en av de viktigare oppositionsledarna redan under Contés styre långa 1984-2008, tillhörde dem som skadades under juntans hårda tillslag mot en demonstration i huvudstaden Conakry den 28 september i fjol då över 150 människor befaras ha blivit dödade.

Min kusin ringde och berättade att min morbror låg på sjukhus. När jag sedan fick tag i honom sade han att ingen hade trott att det skulle gå här illa - och sedan bröts samtalet, berättade hans systerson Emmanuel Touré - bosatt i Östersund - för TT i samband med massakern.