Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergångsregering i Guinea

Annons

Militärjuntan i Guinea har utsett oppositionspolitikern Jean-Marie Doré till premiärminister i den övergångsregering som ska leda landet mot nyval inom sex månader, uppgav källor till Reuters på tisdagen.

Juntan tog makten i en kupp i december 2008 sedan den mångårige presidenten Lansana Conté avlidit. Kuppledaren Moussa Dadis Camara skadades dock allvarligt vid ett mordförsök för en dryg månad sedan, och vårdas nu utomlands.

I fredags uppgavs de olika politiska rivalerna i landet ha kommit överens om att tillsätta ett nationellt övergångsråd och en provisorisk samlingsregering för att styra fram till att nyval kan hållas.

70-årige Doré, som var en av de viktigare oppositionsledarna redan under Contés styre långa 1984-2008, tillhörde dem som skadades under juntans hårda tillslag mot en demonstration i huvudstaden Conakry den 28 september i fjol då över 150 människor befaras ha blivit dödade.

Min kusin ringde och berättade att min morbror låg på sjukhus. När jag sedan fick tag i honom sade han att ingen hade trott att det skulle gå här illa - och sedan bröts samtalet, berättade hans systerson Emmanuel Touré - bosatt i Östersund - för TT i samband med massakern.