Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 200 döda i flodolycka

Annons

Över 200 sydsudaneser har drunknat i Vita Nilen, på flykt undan strider i Malakal i Sydsudan, uppger en armétalesman.

Enligt de rapporter vi fått handlar det om 200 till 300 personer, däribland kvinnor och barn. Deras båt var överlastad, säger talesmannen Philip Aguer. Samtliga drunknade. De var på flykt från striderna som återigen utbrutit i Malakal.

Malakal är huvudstad i Övre Nilen, en av Sydsudans tio delstater. Staden är ett logistiskt nav för oljeindustrin i området, och har drabbats av strider som ett led i maktkampen mellan president Salva Kiir och den sparkade vicepresidenten Riek Machar de senaste veckorna.

Enligt armén försöker rebellerna återigen inta staden Malakal, vilket har resulterat i nya flyktingströmmar. Enligt FN har runt 400 000 civila flytt undan striderna mellan anhängare till den sittande presidenten Salva Kiir och den avsatte vicepresidenten Riek Machar som rasat i över en månad. Efter en period av fredstrevare har strider återigen blossat upp i de viktiga städerna Bor och Malakal, rapporterar tv-kanalen al-Jazira.

Floden Vita Nilen rinner förbi Malakal på sin väg från Uganda. I Sudan förenas Vita Nilen med Blå Nilen, och bildar Nilen.

I Sudan finns det även delstater som heter Blå respektive Vita Nilen.

Mer läsning

Annons