Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 120 bränder i Australien

Nödläge utlystes i flera hotade orter i sydöstra Australien på torsdagen. Starka vindar och hög temperatur eldade på över 120 vildmarksbränder.

Omkring 2 000 brandmän bekämpade lågorna i New South Wales. En storbrand pågick farligt nära flera jordbruksfastigheter i delstatens nordvästra del.

Eldsvådan drar fram på bred front och är för närvarande på två timmars avstånd från fastigheterna, sade Rob Rogers, talesman för brandmyndigheten RFS, som uppmanade invånarna i orterna Bundarra och Barraba att göra sig redo för evakuering. Bränderna är på väg utom kontroll. De är oförutsägbara och drar fram snabbt, sade Rogers.

Myndigheterna i både New South Wales och grannstaten Queensland, där också fler bränder pågick, befarade ännu värre villkor då temperaturen väntas stiga uppåt 40 grader samtidigt som torkan tilltar.

En parkskötare omkom och en pilot skadade sig i onsdags när deras helikopter störtade medan de höll på att kartlägga eldsvådor.