Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 100 döda i fabriksbrand i Dhaka

Annons

Minst 109 människor omkom i den värsta fabriksbranden i Bangladeshs historia.

Många av arbetarna stängdes in på de olika våningsplanen och kastade sig ut genom fönstren för att rädda sig.

Branden startade på bottenvåningen i den nio våningar höga fabriken Tazreen Fashion i går kväll. Av det tusentalet personer som jobbade på nattskiftet, varav de flesta var kvinnor, stängdes hundratals in på de olika våningsplanen. Många kastade sig då i stället ut genom fabriksfönstren.

De flesta kropparna hittades på andra våningen i fabriken, majoriteten så svårt brända att de inte kunde identifieras. Andra arbetare dog av sina hopp ut från fönstren. Ett hundratal överlevande fördes till sjukhus med brännskador och frakturer.

Jag kände röklukt och sprang nedför trappan och såg att stället redan var fullt av svart rök, sade Rabiul Islam till nyhetsbyrån AFP. Tillsammans med en annan fabriksarbetare öppnade jag en frånluftsfläkt på andra våningen och hoppade ut på taket till ett skjul bredvid fabriken. Jag bröt handen men överlevde på något sätt.

Orsaken till eldsvådan är ännu inte känd.

Fabriken ligger i industriområdet Ashulia, tre mil norr om Dhaka. Ashulia är ett av landets största industriområden och sysselsätter enligt BBC uppemot en halv miljon människor. Många av textilfabrikerna levererar varor till kedjor som Hennes & Mauritz, Marks & Spencer och Wal-Mart.

Men vi är inte köpare från den fabriken, säger Malin Björne vid HM:s pressavdelning till TT.

Den nedbrunna fabriken öppnade 2009, hade 1 630 anställda som tillverkade T-tröjor och jackor för C&A och Li & Fung. Fabriken ska enligt moderbolaget Tuba Group ha varit utrustad med 60 rökdetektorer och 200 brandsläckare. Li & Fung meddelade på söndagen att varje familj som förlorat en anhörig i branden skall få motsvarande 8 000 kronor i kompensation.

Moderbolaget till Tazreen Fashion, Tuba Group, uppger att gruppens fabriker tillverkar kläder för bland andra Wal-Mart och Carrefour. Också Ikea har tidigare hört till koncernens kunder, men de avtalen - med ett annat bolag än Tazreen - har avslutats, enligt vad Ikea uppger för TT.

Mer läsning

Annons