Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 100 döda i explosioner i Bagdad

Över hundra människor dödades i dag i en serie bombdåd i Bagdad, enligt irakiska polisuppgifter. Bilder från Bagdad visade stora rökmoln över de centrala delarna av staden på tisdagen.

Två av bilbomberna exploderade nära arbetsmarknads- och inrikesdepartementen, uppgav en säkerhetstjänsteman för AFP. Ytterligare två ska ha inträffat nära ett universitet samt i ett affärsområde, enligt Reuters.

15 av dödsfallen inträffade när en självmordsbombare i bil körde in i polispatrullen i al-Dura.

Bombdåden inträffade sedan statistik nyligen visat att färre irakier dött av våldsamheter under november än under någon annan månad sedan den USA-ledda invasionen 2003. Enligt landets hälsodepartement dödades 88 civila i våldsdåd under november - första gången sedan 2003 som månadssiffran understeg 100.

De civila dödssiffrorna i Irak har gradvis sjunkit i takt med att de interna våldshandlingarna avtagit alltmer mellan landets förr dominerande sunnimuslimer och den shiamuslimska majoriteten.

Upprorsmän, som medlemmar av terrornätverket al-Qaida och anhängare till exdiktatorn Saddam Husseins nu förbjudna Baathparti, är ändå fortfarande kapabla att slå till med förödande resultat. Två självmordsbilbomber den 19 augusti dödade 95 människor utanför utrikes- och finansdepartementen i Bagdad. Den 25 oktober följde två snarlika självmordsbombningar i den irakiska huvudstaden. De dödade 155 människor - de blodigaste terrorattackerna i Irak på två år.

Så sent som i går dödades sju skolelever i ett bombdåd mot en pojkskola i den shiamuslimska stadsdelen Sadrstaden i Bagdad.