Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 100 döda i explosion i Ryssland

Över 100 personer omkom i en explosion orsakad av fyrverkerier i en bar på nattklubben Lame Horse i den ryska staden Perm sent i fredags kväll. Ytterligare kring 140 fördes till sjukhus och för 79 av dem var tillståndet mycket allvarligt.

I nuläget är det 102 döda och 134 skadade, sade en talesman för den regionala regeringen till AFP på lördagsmorgonen.

Ett ögonvittne berättade för Reuters hur dussintals förkolnade kroppar låg på trottoaren utanför klubben där kring 230 personer hade festat. Poliser, räddnings- och ambulanspersonal arbetade febrilt med att hjälpa skadade och få iväg dem till sjukhus.

Följde ej instruktioner

De flesta som befann sig i baren när explosionen ägde rum var anställda och deras familjer. Det befann sig där för att fira klubbens åttaårsdag när något gick snett med en fyrverkeripjäs.

Olyckan orsakades på grund av att det bröts mot instruktioner när fyrverkerier sköts i väg, sade en myndighetsföreträdare till Interfax.

En pjäs träffade i plasttaket och satte klubben i brand. Till nyhetsbyrån Ria-Novosti sade en källa att de flesta av offren dött av kolmonoxidförgiftning. Andra klämdes till döds när människor i panik flydde ur lokalen eller brändes ihjäl.

Regionen Perms hälsominister, citerad av nyhetsbyrån Itar-Tass, sade att det hela var en olycka. Men en poliskälla menade att det inte kan utesluta att ett brott låg bakom.

Källan jämförde branden i Perm med en brand 1977 i ett jättelikt hotell i Moskva där 42 människor omkom. Den branden orsakades av slarv, men envisa rykten har gjort gällande att det i själva verket var en mordbrännares verk.

Regeringskommission

Larmet om explosionen i Perm kom klockan 23.15 i fredags kväll, lokal tid. Myndigheter uteslöt att det rör sig om ett terrordåd. Säkerhetstjänsten FSB:s experter har inte hittat några spår som kan styrka en sådan hypotes.

Vi talar inte om ett terroristangrepp, vi talar om att man inte har följt gällande föreskrifter, sade en talesman för utredarna.

Regeringen har tillsatt en kommission för att ta reda på orsaken bakom tragedin. Den federala regeringen sände också två flygplan, utrustade för att transportera människor med allvarliga brännskador, till Perm, Rysslands sjätte största stad med 1,2 miljoner invånare.

Förra veckan omkom 26 människor i ett bombdåd mot ett tåg mellan Moskva och S:t Petersburg. Tjetjenska rebeller tog på sig skulden för angreppet.