Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 100 döda i explosion i rysk bar

Dödssiffran för den exposion som inträffade i en bar i den ryska staden Perm sent i går kväll har nu stigit till 103, enligt nyhetsbyrån AFP. Ytterligare 140 vårdas på sjukhus och för 88 av de skadade är tillståndet "kritiskt", meddelade Rysslands hälsominister Tatiana Golikova på lördagen, enligt Interfax.

Den statliga tv-kanalen Vesti-24 visade hur kroppar staplats ovanpå varandra på gatan utanför klubben Lame Horse där omkring 200 personer hade festat.

De flesta som befann sig i baren var anställda och deras familjer. Det befann sig där för att fira klubbens åttaårsdag när något förmodligen gick snett med fyrverkeripjäser. Enligt inrikesminister Rasjid Nurgalijev har inga spår av sprängämnen påträffats i nattklubben.

Klubbens ägare Anatolij Zak och dess chef Svetlana Jefremova har gripits av polisen, misstänkta för brott mot brandskyddsreglerna, uppger nyhetsbyrån Ria.

Även fler personer kan komma att gripas på grund av branden på Chromaja Losjad (Lama hästen), sade Vladimir Markin från det ryska riksåklagarämbetets särskilda utredningsgrupp till nyhetsbyrån.

Regeringen har tillsatt en kommission för att hantera tragedin och vars uppgift också är att ta reda på orsakerna bakom. Två flygplan, utrustade för att transportera människor med allvarliga brännskador, var natten till lördagen också på väg till Perm, Rysslands sjätte största stad med 1,2 miljoner invånare.

Förra veckan omkom 26 människor i ett bombdåd mot ett tåg mellan Moskva och S:t Petersburg. Tjetjenska rebeller tog på sig skulden för angreppet.

Rysslands president Dmitrij Medvedev har utlyst en nationell sorgedag på måndag på grund av händelsen. När Medvedev tog emot Sergej Sjojgu, ansvarig minister för den ryska räddningstjänsten, aviserade han även att hårdare lagstiftning behövs för brott mot brandföreskrifterna.

Den borde vara mycket tuffare, inte bara vad gäller brott mot föreskrifterna, utan även mot de myndigheter som har i ansvar att se till att föreskrifterna följs, sade Medvedev enligt Ria.