Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovationer för Merkel

Annons

Tyskland kan styra till säker hamn genom stormen, men bara med Merkel vid rodret. Det var förbundskanslerns budskap till anhängarna på kristdemokratiska CDU:s partikongress.

Vi lever i omvälvande tider och ibland hamnar vi i stormiga farvatten. Men det är CDU som har den rätta kursen för att styra vårt land genom dessa vatten, sade Merkel, som efter anförandet fick en åtta minuter lång stående ovation.

Merkels goda chanser att få en tredje mandatperiod hotas bara av koalitionspartnern, liberala FDP:s usla opinionssiffror.

Kanske att Gud skapade FDP bara för att pröva oss, sade Merkel i en annars sällsynt spark mot det lilla FDP som kämpar för att hålla sig över femprocentsspärren.

Tyska kommentatorer spekulerar redan i att Merkel kan tänkas fundera på att återuppliva Die grosse Koalition, den stora koalitionen mellan förbundsdagens två starkaste partier, oftast CDU och socialdemokraterna SPD. På senare tid har man också talat om en "halvstor" koalition mellan CDU och De gröna.

Merkel väntas bli omvald som partiordförande under kongressen. Den enda frågan är egentligen hur storslagen hennes seger blir. Merkel är Tysklands i särklass mest populära politiker, och åtnjuter ett större stöd bland folket än någon annan tysk statschef under efterkrigstiden. Det gör henne till CDU:s trumfkort inför valet till förbundsdagen nästa år, då partiet i övrigt lidit förluster i delstatsvalen under 2011 och 2012.

En skämtteckning i måndagens Tagesspiegel återgav CDU:s partiprogram helt i form av Merkel, porträtterad framifrån, och i höger- och vänsterprofil - inget annat.

Mer läsning

Annons