Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväsendet fortsätter

Musikalen ”Det stora oväsendet” får en fortsättning. I sommar väntar sex föreställningar på utomhusscenen vid Styresholms medeltidscentrum.
– Vi har fördjupat, förfinat och förlängt hela musikalen, säger Jenni Åström.

”Det stora oväsendet” kallas den period i Sveriges historia mellan åren 1668-1676 då en masshysteri med häxprocesser drabbade landet. Runt 300 personer avrättades, anklagade för trolldom och förbund med djävulen. Ångermanland drabbades särskilt hårt, och i Torsåker år 1675 avrättades 71 personer, mest kvinnor, vilket gör det till den största enskilda häxprocessen i Sverige.

Häxprocessen i Torsåker, väster om Prästmon, har skildrats i många år av diverse författare. I fjol sommar uppkom även en nyskriven musikal/musikteater om händelserna i Torsåker. Bakom musikalen, som just hade titeln ”Det stora oväsendet” stod Jenni Åström, Ellinor Berglund och Kristoffer Sandås.

Nu står det klart att musikalen spelas även kommande sommar.

– Vi gör sex föreställningar av den i sommar, den 17–18 juli och 24–25 juli. De två lördagarna gör vi dubbla föreställningar, berättar Jenni Åström.

I musikalen följs det lilla samhället från det att skörden bärgas och ryktena börjar gå om mystiska händelser och blåkullafärder fram till dess att de fruktansvärda avrättningarna äger rum. Jenni Åström berättar att man nu har fördjupat och förlängt hela musikalen.

– Vi har utvecklat och fördjupat fjolårets musikal. Det fanns många historier och karaktärer vi ville berätta mer om, säger Åström.

Årets upplaga har dessutom ett flertal nya skådespelare.

– Totalt är vi runt 20 stycken i ensemblen, varav några är nya. Exempelvis spelar Christer Cavallius kaplan Hornaeus, prästen som var mest drivande i processen, berättar Åström.

Musikalen görs i samarbete med ABF studieförbund, Föreningen Styresholmsspelet och Passim Productions med bidrag från Länsstyrelsen i Västernorrland, Kramfors kommun och Grönsaksfabriken.

Läs även:

Aktuell teater om häxprocesser

Häxprocesser i musikaliskt skådespel

Det stora oväsendet får en ny ton