Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntat många nya USA-jobb

Annons

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 204 000 personer under oktober jämfört med september, enligt landets arbetsmarknadsdepartement.

Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en ökning med 125 000 personer.

I september ökade sysselsättningen med 163 000 enligt reviderade siffror. Från början rapporterades en ökning med 148 000 personer i september.

Arbetslösheten steg till 7,3 procent i oktober, vilket låg i linje med marknadens förväntningar. I september uppmättes arbetslösheten till 7,2 procent.

Bakom den positiva jobbsiffran från USA finns dock fortfarande tecken på problem i världens största ekonomi, som sedan flera år plågats av en strid ström arbetslösa som gett upp och lämnat arbetskraften.

Stockholmsbörsen reagerade inte nämnvärt på jobbstatistiken från USA. Men dollarn blev initialt några öre dyrare, medan både marknadsräntorna steg.

Räntan på en tvåårig svensk statsobligation lyfte till 0,98 procent, mot 0,95 procent tidigare under fredagen. Tioårsräntan lyfte från 2,33 till 2,37 procent.

En separat enkät med cirka 7 000 hushåll, som ligger till grund för arbetslöshetssiffran, visar att sysselsättningen i USA minskade med 735 000 i oktober och att den så kallade sysselsättningsgraden föll till 62,8 procent, den lägsta nivån sedan mars 1978.

Enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement kan delar av denna siffra förklaras av att USA:s statsapparat var nedstängd i 16 dygn i oktober.

Mattias Bruér, USA-specialist på storbanken SEB, tycker att dessa siffror ska tas med en nypa salt.

Det där ser märkligt ut, minst sagt, säger han till TT. Några gånger per år ser det ut så här och då ska man vara försiktig med att tolka siffrorna, tillägger han.

Mer läsning

Annons