Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntad nedgång i arbetslöshet

Annons

Oktobersiffrorna över den svenska arbetslösheten visar oväntat på en stor nedgång. Stärkt krona och mindre tryck på Riksbanken att sänka räntan är några omedelbara effekter.

I oktober var 374 000 personer, 7,3 procent av arbetskraften, arbetslösa, enligt Statistiska centralbyrån. Motsvarande månad i fjol var 7,5 procent öppet arbetslösa.

Nedgången var oväntat stor. Analytiker hade i snitt räknat med en oförändrad arbetslöshet på 7,5 procent, enligt en Reuters-enkät.

Bland ungdomar i åldern 15-24 år var 18,9 procent eller 121 000 arbetslösa, varav nästan hälften var heltidsstuderande.

Arbetslöshetsgraden bland ungdomar har därmed fallit med 3,1 procentenheter från 22 procent i oktober i fjol.

Det är positivt att vi ser en mer påtaglig förstärkning av sysselsättningen, särskilt att sysselsättningen ökar bland unga och i termer av fasta anställningar, säger finansminister Anders Borg (M).

Han varnar dock för att dra långtgående slutsatser och vill invänta tung statistik om Sveriges ekonomi som kommer i december och januari.

Det här är skakiga siffror, så man får vara försiktig med tolkningen, säger Borg. Men en sysselsättningsökning med 90 000 är ju ett påtagligt högre tempo än vad vi tidigare upplevt.

Även andra delar av arbetsmarknadsstatistiken från SCB innehöll styrketecken. Bland annat lyfte sysselsättningen med 1,9 procent under året, vilket lyfter sysselsättningsgraden i åldern 15-74 år till 66,2 procent, den högsta nivån sedan 2001.

"Trots en stagnerande ekonomi har arbetsmarknaden utvecklas väldigt väl under det gångna året", skriver Nordea-ekonomen Andreas Wallström i en kommentar.

Han tillägger att siffrorna minskar på trycket på Riksbanken att sänka reporäntan i december, en fråga som blivit aktuell efter statistik som visar att svenska konsumentpriser faller och att inflationen nu ligger under noll.

Den danska banken Ny Kredits svenska chefekonom Henrik Eriksson skriver i en kommentar att det verkar som om arbetsmarknaden har vänt och kommer fortsätta förbättras, om än långsamt.

Någon sänkning av reporäntan behövs därför inte, anser han: "Vi tycker att Riksbanken bör ha is i magen och lämna räntan oförändrad i december".

Kronan stärktes ett par ören mot både euron och dollarn och marknadsräntorna steg ett par punkter efter siffrorna.

Mer läsning

Annons