Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt med svåra liftolyckor

Annons

Allvarliga olyckor som den i går eftermiddag då en kvinna föll ur Gondolliften i Åre är ovanliga, enligt Elisabet Jansson Strömberg, vd för branschorganisationen Svenska liftanläggningars organisation (SLAO).

Såvitt jag vet är det riktigt ovanligt. Skador i liftar brukar handla om att folk faller i en knapplift eller ankarlift, säger hon till TT.

SLAO har en säkerhetskommitté som nu tar in information om olyckan för att utreda vad som kan ha gått fel, enligt Jansson Strömberg.

Det finns många regler kring hur en lift ska hanteras, men det skiljer sig beroende på vilken typ av lift det är. Jag har ingen detaljkunskap om just denna, säger hon.

Alla liftar inspekteras vartannat år.

Det fanns personal på plattformen där liften avgår när olyckan inträffade i går, enligt Skistar.

Driftschefen på Skistar Åre, Anders Aspholm, svarar på en direkt fråga att han inte anser att något fel har begåtts.

Nej. Men det är klart att det har ju hänt en olycka, så någon form av missbedömning kan ha skett och vi måste naturligtvis se om vi kunde ha gjort något annorlunda, säger han till TT.

Gondolerna avgår från en plattform och rör sig sakta framåt medan åkarna, med skidorna i händerna, stiger in. Kvinnan klev på i slutet av påstigningszonen. Dörrarna stängdes och hon klämdes fast. När dörrarna inte stängs ska liften stanna, vilket skedde.

Men det går inte att få tvärstopp. Det är en viss bromssträcka, så hon åkte med 6-8 meter, säger Aspholm.

Samtidigt tryckte en gästvärd, som stod på plattformen, på nödstopp. Gondolen stannade dock först utanför plattformen, och kvinnan ramlade ned på ett plåttak och sedan ner på marken - ett fall på totalt omkring fyra meter.

Sent i går uppgav sjukhuset att den svårt skadade kvinnan, som är i 50-årsåldern, var nedsövd och skulle opereras. I dag har inte sjukhuset lämnat några uppgifter om hennes tillstånd.

Händelsen är polisanmäld.

Gondolliften är stängd nu på morgonen, men det är på grund av att det blåser för mycket. Det ska inte vara något tekniskt fel på liften.

Mer läsning

Annons