Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt fornfynd i Björkå

Den gamla järnåldersgraven i Björkå håller på att rasa ner i älven. För att hinna dokumentera den i tid genomförs just nu en utgrävning som visat sig bli en hit. Det rör sig nämligen om en stenkammargrav.

För arkeologerna i Björkå är det rena julafton just nu. Gravar finns det gott om, men kammargravar är ovanliga. Den senaste i Västernorrland grävdes fram på 50-talet och i hela Skandinavien finns bara ett 40-tal.
Graven i Björkå kommer från järnåldern. Det vanligaste den tiden var att bränna den döde och dennes tillhörigheter och sedan täcka över graven. Men det hände också, dock i jämförelse väldigt sällan, att man byggde en stenkammare, i vilken man lade den dolde, och sedan täckte över den.
– Det kan tyda på att den döde hade en högre social ställning, berättar Ola George.
Att varsamt gräva fram graven är ett både tidsödande och idogt arbete.
Gravplatsen var ungefär 19 meter i diameter och som högst två meter.
Fynden hittills är bland annat manschettknappar i silver förgyllda med guld, pincett, en sölja och en hel del metallföremål. Det finns dessutom tygrester kvar som kan underlätta att reda ut hur den döde faktiskt var klädd. Några benrester har man inte hittat.
När Allehanda Media besöker utgrävningsplatsen har man jobbat effektivt i cirka 15 dagar. Det återstår 20 till 30 centimeter innan man kommit ner på botten av graven och där kan de intressantaste fynden finnas.
Eventuellt ska man nu också skylta upp till den aktuella gravplatsen för att ge allmänheten möjlighet att se den unika kammargraven.