Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt café i Sollefteå

På Busstorget i Sollefteå har ett ovanligt och mycket mysigt café tillfälligt öppnat. I en mongolisk jurta serverar Max Nyman och Emma Gustafsson från Näsåker fika och lättare lunch.

Annons

I den vackra jurtan kommer också några hantverkare att finnas på plats fram till tredje advent. Jurtan är mongolernas traditionella bostad. Än idag bor och lever cirka en miljon mongoler i denna mobila tältkonstruktion.

– Vi har även sex små jurtor på vår gård som vi också hyr ut till övernattning, berättar Max Nyman.

Det var i våras som jurtorna köptes in via ett mongoliskt par som importerar jurtor från sitt hemland. Den monterades upp på Busstorget på torsdagen. Att få den på plats och inredd tog nio timmar. Centralt i mitten står kaminen "Tundra", som Max själv tillverkat, och sprider en behaglig värme i det ombonade caféet.

Matlagning och disk sker i den lastbil där även jurtan, som utsmyckad med vackra dörrar och trädetaljer, packas och transporteras.

– Det här är första gången vi monterar upp jurtan men planen är att använda den i samband med olika evenemang.

Jurtan tillsammans med de mindre varianterna ingår som en del parets företag Uppströms som har den egna gården som bas. Uthyrning till sällskap på plats och annan ort är en del av planerna.