Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanlig vinterbadare i ån vid Höglandsjön i Ö-vik

Hälsans stig runt Höglandsjön är en populär promenad- och joggingrunda för många ortsbor. I nordöstra delen av norra sjön slingar sig en liten å längs den välskötta stigen. Några mindre bäverfördämningar bidrar till strömmande vatten på flera ställen längs ån med lutande träd och snåriga buskage, som ger en naturskön miljö året om.

En lite knubbig gråbrun fågel, med stor vit haklapp och kort stjärt, håller till där i det strömmande och kalla vattnet . Den har det passande namnet strömstare och är bunden till strömmande vatten året om.

Den häckar främst i fjällkedjan ner mot Värmland, men söker sig söderut när vattendragen fryser till. Den här milda vintern har man kunnat se denna tuffa fågel sittande på en sten eller gren ute i forsen med sitt karaktäristiska nigande, innan den plötsligt dyker efter insekter och larver på bottnen.

Strömstaren är den enda tättingen i Europa som både kan simma, dyka och gå omkring på bottnen. Dess öron och näsborrar kan stängas till och en ovanligt tjock och tät fjäderdräkt samt en rikligt fettavsöndrande gumpkörtel håller strömstaren torr och varm efter det kalla vattenbadet. Vattnet måste dock vara klart för att den skall kunna hitta sin föda på bottnen, vilket kan vara ett gott tecken på en bra miljö. Strömstararna är mycket trogna sina vinterrevir och samma fågel återkommer år efter år. Förhoppningsvis blir även nästa vinter gynnsam i våra trakter, så att denna fascinerande vintergäst återkommer.

Men frågan är hur många har verkligen upptäckt denna tuffa fågel, där den håller till längs Hälsans stig? Troligen har de som går med hörlurar på sin hälsovandring i den intressanta naturen inte en aning om dess existens!

Anders Edlund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel