Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanlig smitta från vildsvin

Annons

En person i Värmland har drabbats av parasitsjukdomen trikinos. Smittan kommer troligen från vildsvinskött och är enligt Livsmedelsverket det första kända inhemska fallet på 35 år i Sverige.

Den smittade personen har jagat och styckat vildsvin och sedan tillagat det och ätit. I flera månader plågades han av feber, muskelvärk och trötthet innan man kom fram till att jägaren drabbats av trikinos.

Inga andra i jägarens närhet har smittats.

De två fall av trikiner som funnits i Sverige de senaste tio åren har gällt utlandssmitta. En person åt vildsvinskött i Bosnien 2004 och en annan åt spansk vildsvinskorv 2007 och blev sjuk.

Sjukdomen smittar inte mellan människor, och den går att behandlas.

Trikinos är sällsynt i Sverige och risken att drabbas är liten, enligt Livsmedelsverket. Förutom vildsvinskött kan smittan finnas i kött från gris, björn och häst. Det viktiga vid tillagningen är att köttet är väl genomstekt, minst 68 grader.

Även tamsvin kan bära på trikiner.

Men inga fall har rapporterats i Sverige. Inte vad jag har kunnat hitta i alla fall, säger Silvia Botero Kleiven, laboratorieläkare på Smittskyddsinstitutet, till TT.

Att det tog så lång tid för fallet i Värmland att få rätt diagnos beror, enligt Silvia Bortero Kleiven, troligen på att smittan är så extremt sällsynt. Symptomen är också sådana att de kan bero på en rad andra problem.

Mer läsning

Annons