Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund frias för parasitvatten

Annons

Östersunds kommun begick inget miljöbrott när parasiten Cryptosporidium spreds i dricksvattnet för tre år sedan, enligt tingsrättens dom.

Märkligt, säger åklagaren Lars Magnusson.

Kommunen slipper alltså betala de sex miljoner åklagaren hade yrkat på - hälften i företagsbot, hälften i så kallat förverkande. Förverkande handlar om vad kommunen bedöms ha sparat på att inte investera i en säkerhetsbarriär.

Man säger att det är utrett att vattnet innehöll Cryptosporidium som gjorde att folk kunde bli sjuka, utrett att det inte fanns tillräckligt med säkerhetsbarriärer, men ändå att det inte var kommunens ansvar. Det tycker jag är märkligt, säger Lars Magnusson.

Han kommer troligen överklaga domen.

Magnusson påpekar att i vägledningen till dricksvattenföreskrifterna står att man ska ha ett tillräckligt antal säkerhetsbarriärer mot mikrobiologisk förorening, som parasiter.

Någon inom kommunen borde ha läst det och funderat: Vad har vi skydd mot? Vi har skydd mot virus, bra! Mot bakterier, kanon! Men parasiter: fan, det har vi ju inte skydd mot", säger Lars Magnusson.

Kommundirektör Bengt Marsch säger att han är "oerhört lättad å kommunen och Östersundarnas vägnar" över den friande domen.

Det är skönt att veta att vi inte har varit vårdslösa, att vi hanterade det med allt det kunnande som fanns då, säger han.

TT: Tror du inte att de som drabbades undrar varför ni inte kan ställas till ansvar?

Den frågan förutsätter att det alltid ska finnas någon ansvarig, att vi hade suttit med en kristallkula och sett att den här parasiten kunde drabba oss. Vi hade inte den kunskapen, säger Marsch.

Efter utbrottet installerade kommunen en UV-ljusanläggning för skydd mot parasiten.

Det var första gången i Sverige som parasiten spreds via råvatten. Inte ens i dag är experterna eniga om att just UV-behandlingen är den bästa tekniken, skriver tingsrätten.

Uppåt 30 000 personer blev magsjuka och kommuninvånarna tvingades koka kranvattnet i tre månader.

Tingsrätten anser inte att det funnits några regler för vilka barriärer mot föroreningar som ska finnas. Det är inte bevisat att det 2010 fanns kunskap om risken för parasitangrepp, vilket är vad kommunens advokat Magdalena Persson drev i rätten.

Mer läsning

Annons