Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersjöns unga kämpar

En tredjedel var mer eller mindre död redan på 1970-talet. Tre elever vid Ådalsskolan försöker göra sitt för att hjälpa Östersjön och har gjort ett projektarbete om övergödningen.

Sofia Norlander, Kajsa Eldeklint och Frida Lundin bor alla nära havet och har under gymnasietiden blivit allt mer engagerade i miljön.

- Därför tyckte vi att det vore intressant att sätta sig in i problemet med övergödning. Ju mer vi jobbat med frågan desto mer har vi fått upp ögonen för hur illa det är ställt med Östersjön. Det visste vi inte tidigare och det tror vi inte att allmänheten heller gör, säger Kajsa Eldeklint.

Under arbetet har man jobbat en hel del med källor på internet men också med böcker från Naturvårdsverket och studiebesök. Ungefär 100 timmar har tjejerna lagt ner på arbetet.

Arbetet har påverkat deras eget förhållande till miljön. Ett exempel kan vara att elevernas föräldrar på senare tid inte får handla tvättmedel med fosfat.

- När jag upptäckte att en tredjedel av Östersjön, motsvarande 10 miljoner fotbollsplaner, var syrefri och död redan på 1970-talet blev det ett uppvaknande. Då kan man ju tänka sig hur det ser ut idag, säger Frida.

De uppmanar också politikerna att göra mer för Östersjön och vill att enskilda personer också tar sitt ansvar.ANDERS LIDÉN
070-316 84 92

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67