Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österrike till val med "bubblare"

Annons

Ekonomisk hälsa och låg arbetslöshet kommer att ge den sittande stora koalitionen i Österrike fortsatt förtroende. Men valet i Österrike på söndagen är inte utan bubblare.

Det är knappast förnyelse och visioner som kännetecknar regeringssamarbetet mellan socialdemokratiska SPÖ och konservativa ÖVP. Men med meriter i ryggen såsom EU:s lägsta arbetslöshet (4,8 procent), en växande export och ett oantastat välfärdssystem trots den galopperande eurokrisen kan S-märkte kanslern Werner Faymann förmodligen sitta lugnt.

IMF-kritik

Moln på himlen är i så fall att en del mindre partier - framför allt det högerextremistiska FPÖ - kan hota, om inte regeringsmakten, så möjligen den sittande koalitionens trygga parlamentariska majoritet.

Kanske allvarligare ändå är varningsskyltarna som Internationella valutafonden (IMF) håller upp: Välfärdsstaten Österrike behöver renoveras, inte minst pensionssystemet, annars stundar hårda tider. Dessutom behövs ekonomiska åtstramningar, också det för att få styr på framtiden. Och konkurrensförmågan tenderar att minska.

Unga väljare

Ett lika intressant som osäkert kort i valkampskortleken är rösträttsåldern 16 år, den lägsta i Europa. Den sänktes redan 2007 och den här gången får 348 000 österrikare möjlighet att gå till vallokalerna för första gången. Hittills är det extremhögern som tjänat mest på ungdomsrösterna.

En annan sorts utmaning kommer från FPÖ, extremistpartiet som skrällde i valet 1999 när dess karismatiske ledare Jörg Haider kom in i regeringen och under några år gav landet dåligt rykte. Med sitt numera finpolerade yttre ges partiet omkring 20 procent i opinionsmätningar.

Valet kan ge en fingervisning om vart de politiska vindarna - särskilt de från höger - blåser i Europa i dag.

Mer läsning

Annons