Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österåsen ska lära av hälsohem i Sorsele: "Är lätt att hamna i gamla hjulspår"

Österåsens hälsohem startar ett samarbete med sin motsvarighet i Västerbotten – Sorselegården. Nu hoppas man kunna lära av varandras metoder och på sikt kunna samarbeta även med patientfördelning.

Annons

Samarbetet mellan Österåsens hälsohem och beteendemedicin i Umeå och Sorsele kommer från politiskt håll, med syftet att de båda hälsohemmen ska lära av varandras behandlingsmetoder. Både Österåsens hälsohem och Sorselegården bedriver vad de kallar intensiv livsstilsbehandling på internat, och denna typ av behandling är ovanlig i Sverige.

– Det finns inte på andra ställen, det är unikt i Sverige, säger Robert Hollsten, verksamhetschef och allmänläkare på Österåsens hälsohem.

Robert Hollsten och Benno Krachler ser fram emot att få utbyta erfarenheter i olika behandlingsmetoder.

Det är framförallt livsstilssjukdomar som hjärt- och kärl, diabetes och stressrelaterade besvär Österåsens hälsohem tar in och behandlar sina patienter för. På Sorselegården inriktar man sig smalare på förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Under veckan har Benno Krachler, medicinskt ansvarig läkare på beteendemedicin på Sorselegården, besökt Österåsens hälsohem för att se hur deras verksamhet går till och vilka behandlingsmetoder de använder.

– Det är intressant att se hur samma sak kan göras på olika sätt, säger han.

Eftersom de två hälsohemmen är ensamma i landet om denna typ av verksamhet tror och hoppas Robert Hollsten att de ska få mycket ut av samarbetet.

– Det är intressant för oss att lära av varandra och se över varandras upplägg. Det är lätt att hamna i gamla hjulspår. Det kan finnas effektivare sätt att jobba på än det vi gör, säger han.

De två hälsohemmen har något skilda patientgrupper. På Österåsen är klientelet bredare, där erbjuder man stress- och smärtrehabilitering utöver förebyggande behandling för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, medan Sorselegården har en smalare inriktning. Både Benno Krachler och Robert Hollsten hoppas att de i en framtid kan jobba och samarbeta ännu mer regionalt. Bland annat genom att kunna skicka de patienter med en viss problematik till det hälsohem som har bättre behandlingsmetoder för just den problematiken.

– Min dröm är att kunna ha den sortens samarbete, säger Benno Krachler.

Annons